comissió d'interior del congrés

Marlaska compareix per parlar sobre l'acostament de presos d'ETA a Euskadi

El ministre també explicarà l'autorització per a la compra de "800 armes de guerra" per als Mossos i les 16 detencions catalanes del gener

undefined47052119 madrid 21 02 2019 politica   comision de interior en la que 190221180458

undefined47052119 madrid 21 02 2019 politica comision de interior en la que 190221180458

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, compareixerà aquest dijous al Congrés per parlar sobrel’acostament de presos d’ETA a les presons del País Basc o sobre la decisió del Govern de traspassar la gestió de presons al Govern d’aquesta comunitat.

Grande-Marlaska acumulava diferents sol·licituds d’explicacions per part dels grups de l’oposició, a les quals donarà resposta aquest dijous en la Comissió d’Interior, on està prevista la seva compareixença per a les quatre de la tarda.

En concret, el PP ja havia reclamat a la Diputació Permanent del passat 28 de gener que el ministre acudís a la Cambra Baixa abans que s’acabés el mes per parlar sobre l’acostament de presos a les presons basques, però finalment el PSOE va assegurar que Marlaska s’havia compromès a acudir-hi al febrer per donar compte de la seva política en aquesta matèria. També Ciutadans li demana comptes per aquest tema.

Sense acostaments "indiscriminats"

El titular d’Interior afirma que no es pot mantenir la política de dispersió dels presos etarres després de la dissolució de la banda, cosa que no vol dir, segons recalca, que ara es facin acostaments "indiscriminats" de reclusos.

Els populars també van demanar comptes en aquesta Diputació Permanent a la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, pel traspàs al País Basc de la gestió de les presons, un tema que atendrà aquest dijous Grande-Marlaska a la Cambra Baixa i pel qual Albert Rivera també reclama explicacions.

Des del Govern defensen que la competència sobre presons que estan negociant transferir al País Basc suposa el traspàs de l’organització i el funcionament de les presons, cosa que no inclou la política penitenciària, que és estatal.

Però hi ha uns dos temes més pels quals el titular d’Interior donarà compte en seu parlamentària: l’autorització a la Generalitat per a la compra de "800 armes de guerra" per als Mossos d’Esquadra, una sol·licitud impulsada pel PP i Ciutadans, i les detencions el passat mes de gener de setze detinguts, entre els quals dos alcaldes de la CUP, per ocupar vies de l’AVE el passat 1-O, a instàncies d’En Comú Podem, ERC i el PDECat.

Dilluns, a despeses reservades

Notícies relacionades

Quatre dies després, Grande-Marlaska tornarà al Congrés per comparèixer en la Comissió de Despeses Reservades per explicar, a porta tancada, l’ordre de juliol del 2018 d’un comandament de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil –el coronel Manuel Sánchez Corbí, que va ser destituït un mes després– en la qual comunicava que suspenia algunes investigacions en curs per falta de fons reservats.

També té pendent explicar als portaveus autoritzats pel Ple de la Cambra per accedir a matèries reservades les informacions aparegudes en els mitjans de comunicació relatives a l’anomenada operació Kitchen, que apunten que el Ministeri de l’Interior, en l’etapa de Jorge Fernández Díaz, va utilitzar fons reservats, funcionaris del Cos Nacional de Policia i col·laboradors externs per sostreure documentació sensible i espiar l’antic tresorer del PP Luis Bárcenas.