LES CÀRREGUES POLICIALS

El policia imputat per la puntada de peu voladora de l'1-O no es reconeix en el vídeo

Declara que va estar sempre a la planta baixa del centre i només va pujar quan van cessar els incidents

Un altre agent investigat per llançar el mòbil d'un votant tampoc es reconeix en les imatges

Institut Pau Claris policia 1-O / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’agent de la Policia Nacional investigat per llançar una puntada de peu voladora contra els votants a l’institut Pau Claris de Barcelona l’1-O ha al·legat aquest dilluns davant del jutge que no es reconeix en les imatges de l’agressió i s’ha situat en un lloc llunyà de l’incident.

Segons han informat fonts jurídiques, davant del titular del Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona, que investiga les càrregues de la Policia Nacional contra els votants de l’1-O, han declarat com a investigats tres agents, citats per la seva actuació al centre Pau Claris de la capital catalana.

Un dels imputats és el policia nacional que el jutge va identificar, arran dels vídeos aportats per les acusacions, com l’autor de la "puntada de peu voladora" que un agent va llançar, mentre saltava, des de dalt d’una escala de l’escola on nombroses persones s’havien assegut per impedir l’actuació policial, en una de les imatges de les càrregues de l’1-O que es va fer viral.

En la interlocutòria en què acorda la seva citació, el jutge sosté que “no s’entén el motiu” pel qual l'agent “realitza una puntada de peu voladora que pot causarlesions gravíssimesa algun ciutadà”.

A la planta baixa

En la seva compareixença davant el jutge, l’agent, no obstant, no s’ha reconegut en el vídeo que figura en la causa i ha assegurat que l’autor de la puntada de peu no ho pot ser perquè en tota l’actuació es va quedar a la planta baixa del centre educatiu i només va pujar les escales quan ja havien cessat els incidents.

En la mateixa línia, un oficial –responsable d’un subgrup d’agents– que també estava citat com a investigat per una puntada de peu injustificada a un votant del Pau Claris ha dit al jutge que tampoc s’identifica en les imatges i ha negat que observés cap conducta irregular de la resta d’agents.

Aquest agent ha insistit davant del magistrat que els policies van ser rebuts pels votants amb "amenaces", però a preguntes del jutge perquè concretés alguna expressió intimidatòria, ha afirmat que no les recorda, segons les mateixes fonts.

També ha declarat aquest dilluns davant del jutge un tercer agent, imputat per agressions desproporcionades i per llançar a l’aire un mòbil d’un votant del mateix centre educatiu, però l’investigat no s’ha reconegut en les imatges de vídeo que han motivat la seva imputació.

Clima d’"hostilitat"

Com la resta dels agents que han declarat davant del jutge en els últims mesos, els policies que han comparegut avui han insistit en el clima d’"hostilitat" que regnava als centres de votació, així com en els insults que van rebre i l’actitud de "resistència passiva" dels concentrats.

Respecte a les directrius que tenien, s’han limitat a assenyalar que se’ls va indicar que havien d’actuar amb celeritat, requisar urnes i no practicar detencions ni precintar els centres de votació.

Notícies relacionades

El jutge que investiga les càrregues de la Policia Nacional ha citat a declarar com a imputats, en total, una trentena d’agents que van actuar en diferents escoles de Barcelona que van acollir centres de votació de l’1-O i, en els pròxims dies, té previst prendre declaració a diversos testimonis.

També interrogarà com a investigat Roger Español, el votant que va perdre un ull per una pilota de goma que els antiavalots van disparar a les portes de l’escola Ramon Llull de Barcelona.