AVENÇ ELECTORAL

Pedro Sánchez assumeix que hi haurà eleccions abans de l'estiu

El president estudia avançar els comicis per a l'abril, el maig o el juny si els independentistes tomben els Pressupostos

El Govern assegura que no ha reprès les negociacions amb els sobiranistes després de la ruptura de divendres

zentauroepp46904590 pedro sanchez190211123916

zentauroepp46904590 pedro sanchez190211123916 / Pedro Puente Hoyos

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Agencias

El Govern es prepara per avançar les eleccions generals. Fonts de l’Executiu confirmen a aquest diari que hi ha diverses dates sobre la taula, que van des de l’abril fins al juny, però que en aquests moments encara no s’ha pres cap decisió concreta. Segons l’agència EFE, el president, Pedro Sánchez, contempla com a possible el 14 d’abril –aniversari de la II República– que aquest any coincidiria amb Setmana Santa i seria un mes abans dels comicis europeus, autonòmics i municipals del 26 de maig. A la Moncloa reconeixen que el cop de porta dels independentistescop de porta a tramitar els Pressupostos en la votació clau d’aquest dimecres al Congrés conduiria a un avançament de les legislatives.

A ningú se li escapa que el rum-rum electoral també pot servir com un últim intent de pressió perquè, al final, els secessionistes no tombin els Comptes públics i retirin les seves esmenes a la totalitat.

Fonts del Govern asseguren a aquest diari que no s’han reprès els contactes amb els grups independentistes aquest dilluns, després de la ruptura de divendres, i confirmen que Sánchez assistirà aquest dimarts al Congrés a l’exposició que farà la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. "El president i tot el Govern estan concentrats en aquest moment en la defensa del projecte de Pressupostos", assenyalen fonts oficials.

Pols de campanya

En tot cas, davant la imprevisibilitat del que facin ERC i PDECat, el cert és que el pols electoral batega des de principis d’any al Govern i al PSOE. Fonts coneixedores dels detalls admeten que la presència constant de Sánchez alsterritoris  els últims caps de setmana no és fútil i que respon, en bona mesura, a la intuïció que els sobiranistes podien cedir a les tesis de l’ala més radical i tombar en últim moment els Pressupostos. El pla d’avençament electoral no és nou.

El gabinet presidencial ho té previst des de la tardor, en el càlcul que ERC i PDECat decidissin dinamitar la legislatura. La manifestació de diumenge convocada per PP, Ciutadans i Vox en contra del diàleg amb Catalunya encara va complicar més l’escenari de continuar al capdavant de l’Executiu amb els recolzaments independentistes. 

Notícies relacionades

Si finalment les eleccions fossin el 14 d’abril, Sánchez les hauria de convocar el pròxim 19 de febrer, per complir amb els 54 dies establerts legalment.

Fonts socialistes han explicat a Europa Press que la data del 14-A els sembla "molt precipitada".