independència de catalunya

Borrell desafia Casado a anar jurídicament contra Sánchez per la seva "traïció"

"Són acusacions molt greus, tipificades en el Codi Penal", diu el ministre d'Afers Exteriors

undefined46313224 josep borrell ministro exteriores castro181219172942

undefined46313224 josep borrell ministro exteriores castro181219172942

3
Es llegeix en minuts
EFE

El ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, ha desafiat avui el líder del PP, Pablo Casado, a actuar jurídicament contra el president del Govern, Pedro Sánchez, si tan convençut està que ha comès un delicte d’"alta traïció" contra l’Estat.

En un fil a Twitter, Borrell admet que es pot discutir raonadament sobre la utilitat, la conveniència o les funcions d’un "relator/coordinador" en les reunions dels grups polítics sobre Catalunya, però recalca que res justifica que això sigui el "més greu que ha passat a Espanya des del cop d’Estat de 1981" ni acusar d’"alta traïció" el president del Govern.

"Són acusacions molt greus, tipificades en el Codi Penal, que s’han de sostenir amb els instruments jurídics que existeixen per a això", i afegeix que "si el Sr. Casado està convençut del que diu, l’article 102 de la Constitució li permet actuar amb els diputats que té al Congrés".

Aquest precepte constitucional assenyala en el seu apartat 1 que "la responsabilitat criminal del president i els altres membres del Govern serà exigible, en el seu cas, davant de la Sala Penal del Tribunal Suprem"

I en l’apartat 2 indica que "si l’acusació fos per traïció o per qualsevol delicte contra la seguretat de l’Estat a l’exercici de les seves funcions, només podrà ser plantejada per iniciativa de la quarta part dels membres del Congrés, i amb l’aprovació de la majoria absoluta".

Pel ministre d’Afers Exteriors, "resulten pesades les patètiques invocacions perquè el Govern ‘sigui valent’, no ‘tingui por de la dreta’ i s’‘atreveixi’ a reconèixer el ‘dret a l’autodeterminació’".

Incideix en el fet que "són qüestions que no estan emparades per la Constitució ni pel dret internacional" i subratlla que Sánchez li tornat "a recordar i a repetir" i que "no poden parlar en nom del poble català, excloent-ne més de la meitat dels ciutadans de Catalunya [sic] que no els van votar".

Borrell explica que així passa amb els moviments independentistes d’arrel identitària que pretenen basar-se en la unitat sagrada del poble, però acaben en la divisió i l’enfrontament social.

Segons diu, els secessionistes miren d’aconseguir una mediació internacional que faciliti una negociació en peu d’igualtat entre el Govern d’Espanya i el de la Generalitat i, per a això, denigren la qualitat de la democràcia i el sistema jurídic i representen Espanya com un Estat repressiu que viola els drets humans.

Notícies relacionades

"Però certament, Espanya no és Iemen del Sud, ni Bòsnia, ni Kosovo ni Eslovènia en els seus pitjors moments, i ni la Unió Europea ni cap Govern del món accepta aquest fals relat", conclou.