JUDICI AMB ACORD

15 acusats per la manifestació del 15-M pacten penes mínimes amb el fiscal

Els processats per haver provocat aldarulls a la Puerta del Sol accepten tres mesos de presó substituïbles per multes

Concentració del 15-M a la Puerta del Sol, el maig del 2011.

Concentració del 15-M a la Puerta del Sol, el maig del 2011. / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
EFE

Quinze acusats de provocar aldarulls, llançar ampolles a la Policia i trencar aparadors després de la manifestació del 15 de maig del 2011 a la Puerta del Sol de Madrid han acceptat avui condemnes de fins a tres mesos de presó substituïbles per multes després d’arribar a un pacte amb la fiscalia.

Al principi, el Ministeri Públic demanava penes de presó entre un any i mig i sis anys per als quinze acusats com a presumptes autors dels delictes de desordres públics, danys, resistència, atemptat als agents de l’autoritat i lesions. 

Però, després de l’acord de conformitat, ratificat en un jutjat Penal de Madrid, la seva responsabilitat ha quedat reduïda a delictes de desordres públics, danys i resistència, sempre amb l’atenuant molt qualificat per dilacions indegudes, a causa del llarg temps transcorregut des que van ocórrer els fets fins que han sigut jutjats. 

Com a resultat, per cada delicte se’ls ha condemnat a un mes i quinze dies de presó substituïbles per una multa de 2 euros diaris durant tres mesos, segons ha informat un dels advocats de la defensa. D’aquesta manera, les penes oscil·len entre mes i mig i tres mesos de presó, sempre substituïbles per multes de 2 euros diaris.

Defensa de la seva innocència

Un dels acusats, David M.R. haurà de pagar 3.639 euros a dos establiments a què va causar desperfectes. Diversos advocats defensors han considerat que és "un acord molt bo", però han manifestat que els acusats "no estan gaire contents, perquè els han condemnat per una cosa que realment no han fet, una cosa que ha sigut provocada per la Policia".

En aquest sentit, un altre advocat de la defensa ha assenyalat que alguns dels acusats "haurien preferit entrar a judici i veure demostrada la seva innocència", però han decidit optar pel "bé comú" de l’acord generalitzat.

Notícies relacionades

Segons les conclusions provisionals de la fiscalia, el 15 de maig del 2011 es va celebrar una manifestació autoritzada amb els lemes “No som mercaderia en mans de polítics i banquers” i “Ho volem tot i ho volem ara”, que va discórrer entre la plaça de Cibeles i la Puerta del Sol i a la qual van acudir unes 3.000 persones. 

Barricades de carrer

A l’arribar a la Puerta del Sol, un grup d’unes 300 persones van mirar de provocar aldarulls amb les forces policials "llançant-los objectes contundents" i col·locant barricades mentre procedien a destrossar mobiliari públic, aparadors i vidrieres de diferents establiments. 

Temes:

Madrid