CINQUÈ ANIVERSARI

Nostàlgia i indignació en les marxes per commemorar el 15-M

Molts manifestants retreuen que els partits s'atribueixen el llegat de la històrica protesta i altres els defensen

Cinc mil persones a Madrid i un miler a Barcelona han participat en les manifestacions

 

  / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Molta nostàlgia tenyida d'indignació, fins i tot contra els partits que s’arroguen el llegat del 15-M. Aquesta va ser l’essència de la marxa amb què 5.000 persones van celebrar el cinquè aniversari de la històrica protesta tornant a portar  el seu esperit a la Puerta del Sol.

La batucada, el crit mut, el «sí, es pot», el «no ens representen, que no» i el «no hi ha pa per a tant xoriço» van tornar a sonar en el recorregut que va de la deessa Cibeles al quilòmetre zero. Les mateixes imatges, els mateixos eslògans, tot i que acompanyats d’altres ressons.

BRONCA AMB MONEDERO / Ressons com la bronca que va rebre el fundador de Podem Juan Carlos Monedero per part d’un noi que duia el cartell

«15-M lliure de partits polítics» i que li va cridar que «s’ha de diferenciar entre moviments socials i partits». Diversos manifestants van increpar, al seu torn, qui havia cridat a Monedero amb aquest argument: «Sense polítics no hi ha democràcia».

La majoria dels manifestants d’aquest cinquè 15-M van ser els activistes de les plataformes dels barris, les marees i el moviment més assembleari, que s’han volgut mantenir sempre al marge dels partits. «Ja estic tip que s’ho estiguin apropiant els partits. Un dels acords que es va prendre per consens és que el moviment seria apartidista. Això no és ni del senyor Pablo Iglesias ni de ningú», advertia un altre noi que va viure l’acampada a Sol des del primer moment.

En coherència amb aquest esperit, la manifestació va arrencar sense capçalera ni primers espases de cap partit. Iglesias i Errejón ho van celebrar a distància, per twitter.

Notícies relacionades

A FAVOR DELS PARTITS / També es van poder vure cartells en defensa de la participació política com «La desunió és traïció» i «Després del 15-M va guanyar el PP. ¿Celebrar-ho o aprendre’n?» o «Indignats, units o vençuts». Després de la celebració d’una assemblea, van intervenir els representants dels indignats francesos, que representen el futur del moviment i que encara no es plantegen impulsar cap partit polític.

A Barcelona, un miler de persones es van manifestar per commemorar el cinquè aniversari. Dissabte es van muntar nou tendes de campanya a la seu de la Comissió Europea en defensa dels refugiats, i els manifestants els van recolzar amb la pancarta «Pobles dempeus. Construïm sobirania».

Temes:

Indignats