El 15-M torna a Sol en el seu setè aniversari

El moviment celebrarà una assemblea oberta a la mateixa plaça en què va acampar el 2011, per reivindicar "drets i llibertats"

Concentració del 15-M a la Puerta del Sol, el maig del 2011.

Concentració del 15-M a la Puerta del Sol, el maig del 2011. / JOSÉ LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts

El moviment 15-M, que el maig del 2011 va treure milers de persones als carrers en protesta contra la crisi econòmica i la classe política, i que va tenir l’epicentre a la Puerta del Sol de Madrid en forma d’acampada, tornarà aquest dimarts a aquesta emblemàtica plaça per celebrar el seu setè aniversari, amb una assemblea a les 19.00 hores.

Alguns dels col·lectius que van sorgir llavors arran d’aquestes protestes per canalitzar les diferents demandes del moviment han tornat a organitzar-se amb motiu de l’aniversari, i han acordat celebrar, com cada 15 de maig, una assemblea a la Puerta del Sol, que aquest any estarà centrada en la defensa "dels drets i les llibertats".

Tot i que en un primer moment els organitzadors havien programat intervencions i actuacions musicals durant tot el dia, i una manifestació a la tarda, finalment els actes es reduiran a aquesta assemblea a partir de les 19 hores a l’emblemàtica plaça, per problemes burocràtics a l’hora d’obtenir els permisos necessaris de la Delegació del Govern, segons expliquen a Europa Press fonts del moviment.

CANVIS EN EL PROGRAMA

Així, ha quedat cancel·lada tant la marxa prevista a les 18.30 hores entre Cibeles i Sol, com l’"assemblea concert pels drets i les llibertats" que començava a les 11.00 hores, i en què tenien previst actuar artistes que consideren "represaliats", com el raper Valtonyc, condemnat a tres anys i mig de presó per injúries al Rei i enaltiment del terrorisme, i que, de fet, està en espera d’ingressar a la presó.

Finalment, els actes per commemorar aquest 7è aniversari començaran a les 19 hores a Sol, amb la realització de diverses‘performances’,com la que fa una crida als assistents a formar el símbol 15-M de mida gegant, amb cartolines i pancartes.

A continuació, la plaça en què l’anomenada Acampada Sol va romandre gairebé un mes instal·lada –amb unes eleccions municipals i autonòmiques entremig–, acollirà una assemblea en què participaran els col·lectius convocants i tothom qui vulgui prendre la paraula, en la fase de micro obert.

"PREN EL CARRER", COM EL 2011

Entre els col·lectius implicats en l’aniversari hi ha Democràcia Real Ara! Madrid, sorgit de la plataforma amb el mateix nom que el 2011 va convocar les manifestacions del 15 de maig, sota el lema “No som mercaderia en mans de polítics i banquers”, que va desembocar en acampades a nombroses places d’Espanya –algunes, més duradores que d’altres–. De fet, aquest setè aniversari ha recuperat per a algunes de les seves pancartes el que va ser un altre dels seus lemes principals: “Pren el carrer”.

També hi participa la PAH, que, tot i que va aparèixer abans del 15-M, va acabar acollint nombrosos activistes per donar una empenta a la seva activitat, centrada principalment a frenar desnonaments, i la Coordinadora 25-S, l’organitzadora de les protestes que el setembre del 2012 van fer una cria a "envoltar el Congrés".

Així mateix, en els actes commemoratius de Madrid intervindran altres col·lectius creats arran de les acampades del 2011, com les assemblees 15-M de diferents barris i pobles i el grup de treball Espai Comú 15-M, l’orquestra Solfónica, el Tribunal Ciutadà de Justícia o els iaioflautes. També hi intervindrà la Coordinadora de Pensionistes de Madrid, la plataforma No Somos Delito o la Plataforma Contra la Privatització d’Isabel II.

El moviment que van protagonitzar els anomenats‘indignats’es va definir el 2011 com apartidista, i continua fent-ho i, per això, no figura entre els organitzadors de l’aniversari cap partit, ni tan sols Podem, que s’ha autoproclamat en diverses ocasions com "hereu" del 15-M i la seva "millor expressió política".

"El maig del 2011 va brollar una cosa que inadvertidament s’estava gestant a l’interior de moltes. Com una brúixola interior les busques de molts cors buscaven trencar la solitud de l’individualisme d’una societat que s’asfixiava. Guiats per alguna cosa, tan antiga i inherent a una espècie oberta al món, que fa olor de trobada, de comunitat, de col·lectiu, de dignitat, de llibertat i de cultura de cures," assegura el col·lectiu Mayo Global en la seva crida a confluir per commemorar el 15 M.

HOMENATGE AL MAIG DEL 68

Així mateix, aquest grup fa una menció especial a les protestes que es van succeir el maig del 68 i que aquest any commemoren el 50è aniversari. "El Maig del 68 va representar una vegada més la rebel·lió contra de la injustícia i l’oposició social a l’acumulació de poder", defensen.

Notícies relacionades

"Avui, en essència, estan al carrer les mateixes lluites, les que treballen per la llibertat, els drets civils i contra la repressió, les que lluiten contra la concentració de poder, contra la corrupció i per una democràcia directa, les que lluiten per garantir una vida digna, una vivenda, sanitat, educació i pensions dignes, les que lluiten per una economia no-violenta i la cura de la terra, les que creen espais cooperatius, les que lluiten contra les guerres, les que lluiten per una cultura lliure i creadora que no es deixa robar l’esperit, i les que lluiten per aturar la revenja contra la dona", asseguren.

"Per això tornarem a estar a Sol, per nosaltres, per les que ens van precedir, unides per un fil invisible que ens anima des del futur, saltem sobre el nostre propi present, perquè a més de ser part d’aquest medi històric i social, som la reflexió i l’aportació a la transformació o inèrcia d’aquest medi. ¿Què faràs tu?", conclou l’escrit amb què criden a sortir alscarrers  aquest dimarts.