Propostes de treball

Es retarda la comissió del Senat que investigarà la tesi de Sánchez gràcies a l'acceptació d'un altre ajornament per part del PP

Ciutadans acusa els populars i els socialistes de mantenir "un pacte per tapar-se les vergonyes"

46310004 59

46310004 59

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La comissió del Senat que investigarà la tesi doctoral del president del Govern, Pedro Sánchez, ha retardat fins a l’1 de març el termini per presentar propostes de treball que acabava avui, a l’haver acceptat el PP, amb majoria absoluta a la Cambra Alta, la petició plantejada per quatre grups parlamentaris.

És el segon ajornament que accepten els populars. La seva portaveu en la comissió, Esther del Brío, ha explicat que de nou es deu a la "cortesia parlamentària" amb els partits que ho han sol·licitat. La primera vegada ho va demanar el PSOE, i ara s’hi han afegit els socialistes, Units Podem, ERC i el Grup Nacionalista.

Del Brío ha aclarit, no obstant, que serà l’última pròrroga, i que per a l’1 de març hauran d’estar registrades les propostes de treball. El PP complirà el termini que acaba avui i entregarà la seva proposta, que inclourà, entre altres compareixences, la del president del Govern.

La portaveu ha assegurat que els grups que continuen demanant ajornaments "s’equivoquen", perquè la compareixença de Pedro Sánchez "es produirà" tant sí com no i, si es deixa per a més endavant, "potser ja serà candidat en les pròximes eleccions".

Crítiques de Ciutadans

La pròrroga no ha agradat a Ciutadans. La seva portaveu al Senat, Lorena Roldán, ja va censurar que el PP acceptés un primer ajornament, i ha tornat a la càrrega aquest divendres. Segons el seu parer, el Grup Popular accepta el que li demana el PSOE a canvi que els socialistes no impulsin la investigació en l’Assemblea de Madrid dels màsters que van fer Cristina Cifuentes Pablo Casado a la Universitat Rei Joan Carles.

"És un pacte per tapar-se les vergonyes", ha dit Roldán en declaracions al Senat. "Són germans de sang, primer fingeixen que estan enfadats, però després pacten", ha afegit Roldán, per qui és especialment "vergonyosa" l’actitud del PP a la Cambra Alta.

Ciutadans va registrar ja al desembre el seu pla de treball per a aquesta comissió sobre la tesi de Sánchez, en el qual plantegen que s’interroguin 18 compareixents, començant pel mateix president del Govern, i que sol·liciti diversa documentació, com l’informe sobre el plagi de la Secretaria de Presidència del Govern utilitzant els programes Turnitin i Plagscan.

18 compareixences

Cs vol citar igualment els professors de la Universitat Carles III Julio Carviño i Jaime Rivera; Markus Golbach, president de Plagscan, i Santiago Pérez Pérez-Camarero, president i director de l’Institut Max Weber, part del tribunal avaluador de la tesi, segons exposa la formació taronja.

Afegeix a la llista la presidenta d’aquest tribunal, Cristina Ruza Paz-Curbera; Ricardo José Rejas, vocal del tribunal a la universitat; Alejandro Blanco Fernández, vocal de la comissió avaluadora i conseller d’Hisenda en la representació espanyola davant la UE, "la tesi doctoral del qual va ser dirigida per la mateixa professora que la del president a la mateixa universitat".

Reclama, a més, la compareixença de Juan Padilla Fernández-Vega, actual secretari general de la Universitat Camilo José Cela, que va ser vocal del tribunal i "coautor de dues de les poques publicacions d’investigació acadèmica de Pedro Sánchez"; i de María Isabel López Cepeda, directora de la tesi del President i professora a l’esmentada universitat.

La llista es completa amb altres professors, com Javier Ferri (departament d’anàlisi econòmica de la Universitat de València), José Domingo Boscá (catedràtic d’Anàlisi Econòmica en aquesta mateixa universitat valenciana, i Jesús Fernández Villaverde (professor d’economia a la Universitat de Pennsilvània), així com Antonio Bascones Martínez, president de la Reial Acadèmia de Doctors. Tanca la proposta Rafael Cortés Elvira, fundador de la Universitat de la tesi de Sánchez.

Pla de treball d’ERC

Notícies relacionades

També ERC va registrar al desembre el seu propi pla de treball, però amb la intenció que la comissió investigui els màsters que van aconseguir "immerescudament", argumenta, Pablo Casado, Ignacio Cosidó, Carmen Montón i Cristina Cifuentes, i exigeix les seves compareixences.

ERC demana en concret que es cridin a declarar 25 persones, entre les quals els quatre esmentats: el president del PP, el portaveu d’aquest partit al Senat, l’exministra de Sanitat i l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, així com 17 professors, càrrecs o excàrrecs de la Universitat Rei Joan Carles.