Estudis del líder de l'Executiu

Sánchez no compareixerà al Senat per donar explicacions sobre la seva tesi doctoral el 23 d'octubre

El PP emplaçarà el president del Govern a una comissió d'investigació específica si no acudeix a la Cambra Alta

undefined44455730 madrid   26 07 2018  politica el presidente del gobierno ped180727115548

undefined44455730 madrid 26 07 2018 politica el presidente del gobierno ped180727115548

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Govern ha comunicat a la Junta de Portaveus del Senat que el president de l’Executiu, Pedro Sánchez,no compareixerà en el ple del dia 23 d’octubre per parlar exclusivament de la seva tesi doctoralcom havia reclamat el PP, emparant-se en el fet que el Reglament de la Cambra no estableix aquestes compareixences.

Així ho ha anunciat en una roda de premsa el portaveu del PSOE a la Cambra Alta, Ander Gil, que ha explicat que ha sigut també el to del PP el que ha inclinat l’Executiu a no anar al Senat per aquesta qüestió.

Han intentat forçar portar-hi el president arrossegant-lo i de les orelles”, ha arribat a dir el portaveu del PP. Aquest Govern no anirà ni de la solapa, ni de les orelles ni arrossegant-se al fangar en què el PP vol convertir aquesta casa", ha dit Gil. Segons el seu parer, al PP encara li dura "la rebequeria" de la moció de censura, i utilitza el Senat "per venjar-se".

A més, els ha recordat als membres del Grup Popular que aquest tipus de compareixences "mai s’han produït en 40 anys" al Senat, tot i que sí que ha recordat que tant el 2004 com el 2008 l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero ho va fer a petició pròpia (va exposar les línies generals del seu govern a l’arrencada de les dues legislatures). "En set anys, Rajoy no ha comparegut ni una vegada, i Aznar tampoc", ha dit.

Arguments de l’Executiu

Des de la Secretaria d’Estat de Relacions amb les Corts s’ha explicat que el Reglament del Senat no estableix les compareixences del president, que queden reservades al Congrés, però que Sánchez acudeix a la Cambra una vegada al mes com els seus antecessors per voluntat pròpia i per sotmetre’s al control general dels grups.

Agreguen que el Tribunal Constitucional ha deixat clar que l’Executiu ha d’atendre el requeriment de les Corts, però dins del que els Reglaments de les Cambres estableixin, i el del Senat no obliga el president del Govern a comparèixer. 

El PP contraataca

La Mesa del Senat creu que Sánchez s’ha situat "en una posició de rebel·lia" al negar-se a comparèixer per donar explicacions sobre la seva tesi doctoral i li sol·licitarà formalment que atengui aquesta sol·licitud, així com la compareixença també en el ple sobre política migratòria, totes dues reclamades pelPP, amb majoria absoluta a la institució. Serà el president de la Cambra Alta, Pío García-Escudero, qui remeti una carta al Govern reclamant que Sánchez atengui les dues peticions, aprovades per la Junta de Portaveus del Senat.

Notícies relacionades

El vicepresident primer de la Cambra Alta, Pedro Sanz, ha censurat la resposta del Govern i ha recordat que són alguns els grups parlamentaris que estan a favor que Sánchez comparegui, tot i que no tots per la tesi doctoral, com defensa el PP, sinó més aviat per immigració. "Aquest és el joc democràtic, les majories decideixen li vagi a un bé o malament. És el funcionament del sistema", ha dit el polític del PP.  

El Govern va oferir la setmana passada la data del 23 d’octubre per celebrar un debat amb Sánchez sobre política general, però el PP exigeix que primer se celebri un ple sobre la tesi i després un altre més sobre immigració. L’Executiu ha comunicat que el president no hi acudirà emparat al fet que el reglament no l’obliga.