CONSELL DE MINISTRES

El Govern: "Aplicar ara el 155 a Catalunya seria inconstitucional"

La Moncloa manté el diàleg amb Catalunya malgrat les crítiques del PP, Cs i part del PSOE

L'Executiu i la Generalitat es tornaran a reunir el pròxim divendres a Barcelona

undefined46599658 graf633  madrid  18 01 2019   la portavoz del gobierno  isab190118144926

undefined46599658 graf633 madrid 18 01 2019 la portavoz del gobierno isab190118144926 / ANGEL DIAZ

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern no troba gaires recolzaments en la seva política de diàleg amb la Generalitat i les forces independentistes. El PDECat i ERC la consideren insuficient i de moment mantenen el seu rebuig als Pressupostos d’aquest any. El PP i Ciutadans acusen Pedro Sánchez de trair Espanya. I fins i tot dins del PSOE hi ha abundants veus crítiques, des de l’andalusa Susana Díaz fins alssocialistes extremenys, que dijous, al parlament autonòmic, van votar a favord’una resolució que demana aplicar ja l’article 155 de la Constitució. Però l’Executiumantindrà un rumb en què confia per aprovar els comptes públics, una cosa que insuflaria oxigen a Sánchez, i que, segons insisteixen a la Moncloa, és l’única possible.

Davant dePablo Casadod’Albert Rivera i d’alguns importants barons socialistes, la portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha mostrat aquest divendres el seu contundent rebuig de reactivar la suspensió de l’autonomia catalana. "Hem d’avançar. El camí és complex, com estem veient, però hi ha convicció per part d’aquest Govern de seguir aquest camí. Està donant resultats. No som al mateix lloc que fa un any. I aquest camí guanya adeptes. Seria inconstitucional pensar en l’aplicació de l’article 155 en aquestes circumstàncies. A més que no conduiria a una sortida política, seria una usurpació del poder autonòmic", ha assenyalat la també ministra d’Educació, recordant que el 2017, quan es va posar en pràctica per primera vegada el 155 amb el recolzament del PSOE, sí que hi va haver una ruptura de l’ordre constitucional. Ara, en canvi, no n’hi ha, insisteix el Govern.

Així que el Govern continuarà per aquest camí. Després de la reunió de dijous entre la vicepresidenta, Carmen Calvo, el seu homòleg a la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, en què es va acordar la creació de dues taules de diàleg sobre Catalunya (una entre institucions i una segona entre partits), hi haurà una altra trobada similar divendres de la setmana que ve a Barcelona.

Els Pressupostos

Notícies relacionades

La possibilitat que ERC i el PDECat recolzin els Pressupostos sobrevola la cita. Els escons de republicans i postconvergents són indispensables per tirar endavant els comptes públics, davant del rotund rebuig del PP i Cs del projecte del Govern. Davant l’oposició, que acusa Sánchez de vendre Espanya per mantenir-se a la Moncloa, Celaá ha insistit que l’hipotètic suport independentista no suposarà que l’Executiu concedeixi alguna cosa a canvi en el pla territorial.

"No hi ha contrapartides a la negociació dels Pressupostos tret delcontingut dels mateixos Pressupostos, que són prou important com per obtenir els recolzaments no només dels independentistes, sinó de totes les forces polítiques. Però altres contrapartides, no", ha assenyalat la portaveu del Govern. Tot i així, la ministra ha reconegut que els comptes poden servir "per encarrilar la crisi catalana". El projecte de l’Executiu eleva la inversió a Catalunya un 52% respecte al contingut dels comptes del 2018, fins a un total de 2.051,38 milions d’euros, acostant-se a la previsió de l’Estatut però sense complir-la del tot.