ADEU A UNA INSTITUCIÓ

El Parlament prepara la dissolució del Consell Comarcal del Barcelonès

Els grups elaboren la llei que posarà punt final a un ens tacat per presumptes irregularitats

La CUP exigeix en una de les seves esmenes que s'encarregui una «auditoria externa» per sanejar els comptes

jregue40954999 barcelona  15 11 2017  hemiciclo del parlament de catalunya 190111123952

jregue40954999 barcelona 15 11 2017 hemiciclo del parlament de catalunya 190111123952 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En marxa la dissolució del Consell Comarcal del Barcelonès. El Parlament ja ha constituït la ponència i ha redactat el predictamen de la proposició de llei que suprimiria formalment aquest organisme supramunicipal que uneix els municipis de BarcelonaBadalonal’Hospitalet de LlobregatSant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet. El mateix ens ja va aprovar la seva autodissolució en un ple celebrat el passat 15 de març arran d’una moció d’ERC, transaccionada amb una altra del PSC i CiU, i que va aconseguir l’aval per unanimitat.

En el predictamen de la proposició de llei no es fa menció a la necessitat d’encarregar una auditoria externa que sanegi els seus comptes, després de les presumptes irregularitats detectades per la Sindicatura de Comptes, tot i que una esmena de la CUP reclama que s’elabori abans de liquidar el Consell Comarcal del Barcelonès.

La pretensió és que reculli les dades fins a dia d’avui per “reflectir fidelment la situació econòmica i de serveis, béns, drets, accions, obligacions i personal” tant del Consell com de les seves entitats vinculades o dependents, entre elles les empreses Regesa i la seva filial Rassa. Una addició que, segons fonts coneixedores de l’estat d’aquests tràmits, està pendent d’una proposta tècnica que es consultarà amb els serveis jurídics del Consell, el Govern i el Parlament per indicar qui la demana, qui la supervisa i finalment qui ha d’aplicar els seus efectes.

Traspàs de competències

Els republicans ja van aconseguir afegir un punt en el text votat en el ple del Consell en el qual demanaven posar en coneixement de la fiscalia les irregularitats diagnosticades per la Sindicatura. Una petició que, en el text base, tampoc es recollia. Això sí, el president del consell comarcal, Francesc Josep Bellver va prometre “aportar tota la informació i documentació” que es requereixi a la Fiscalia, la Sindicatura i a tota la població.

Les competències d’aquest òrgan s’hauran de traspassar, “per decret del Govern”, d’acord amb el “principi d’autonomia local” i es crearà una comissió mixta, en el termini de tres mesos a comptar des de l’aprovació d’aquesta llei, formada per membres de la Generalitat, dels municipis afectats i del mateix Consell, perquè “elaborin una proposta de distribució de competències, activitats i serveis”.

Unes trobades en què reclamen que se sumin els representants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ja que aquest ens absorbirà previsiblement la majoria de les seves funcions. Així mateix, exigeixen que els sindicats avalin la proposta de la comissió abans de presentar la proposta definitiva, tot i que una esmena dels comuns i una altra dels anticapitalistes demana que formin també part de la comissió mixta.

Garantir les condicions dels empleats

Les topades principals entre els partits de la cambra catalana han sigut la representació dels empleats en la comissió mixta i el seu abast, és a dir, si poden participar en el conjunt del debat o si només en les qüestions que incumbeixen específicament a les seves condicions laborals. 

Notícies relacionades

Per no perjudicar els treballadors, reclamen que es garanteixi “el manteniment sense interrupció de les activitats i serveis” i que els empleats siguin ubicats en les seves noves funcions en l’ens que els assumeixi. Des de JxCat, Catalunya En Comú-Podem i la CUP demanen, a més, que es mantinguin els “drets i les condicions laborals”, tot i que els postconvergents indiquen que els funcionaris d’habilitació estatal hauran d’obtenir una nova destinació segons la llei.

Ciutadans, per la seva part, vol deixar la porta oberta a la possibilitat d’“ampliar en altres territoris de Catalunya que ho sol·licitin” la mateixa supressió, en la seva defensa de la racionalització de la institucions.