CARTA ALS GRUPS

Torrent reunirà els partits per evitar més topades a l'hemicicle

El president del Parlament demana per carta als grups que es "respectin": "No permetré ni la falta d'educació ni el menyspreu", adverteix

lainz45423462 el president del parlament  roger torrent  al ple de l 11 d 181018150005

lainz45423462 el president del parlament roger torrent al ple de l 11 d 181018150005

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president del Parlament, Roger Torrent, convocarà aquesta setmana els presidents dels grups amb representació a la Cambra catalana per donar-los un toc d’atenció sobre les últimes topades a l’hemicicle a fi de recuperar el "respecte" entre diputats i garantir el normal desenvolupament de les pròximes sessions plenàries.

Torrent s’ha vist obligat a intensificar les seves crides a l’ordre en l’últim ple, que es va iniciar amb el xoc entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el líder del PSC, Miquel Iceta, quan el primer li va dir: “El seu cinisme regalima per l’escala noble del Parlament” i li va retreure falta d’"humanitat" per la seva actitud amb els presos. Per la mateixa qüestió va haver d’intercedir entre Lorena Roldán (Cs) i Josep Riera (JxCat). També va intervenir per calmar els ànims entre Najat Driouech (ERC) i Sonia Sierra (Cs) en un debat sobre l’escola catalana. 

Notícies relacionades

Tant els taronges com els postconvergents i els socialistes, van enviar escrits a Torrent denunciant expressions "que poden incitar a l’odi" utilitzades a l’hemicicle i demanant contundència perquè no es repeteixin. El president del Parlament ha respost aquest dimarts a tots ells assenyalant que "la discrepància i el desacord poden donar lloc a debats intensos, però mai pot ser una excusa per traspassar les mínimes normes de respecte que són exigibles en un parlament democràtic". "No permetré ni la falta d’educació ni el menyspreu cap als membres d’aquesta Cambra", ha reblat.

"El Parlament és un temple de la paraula i cal vetllar perquè es pugui parlar de tot. I els diputats han d’utilitzar aquesta llibertat per actuar amb la contundència que sigui necessària, però mantenint a tota hora la cortesia parlamentària", ha advertit l’hemicicle, i ha demanat trobar l’"equilibri entre la llibertat d’expressió imprescindible en l’activitat parlamentària i el respecte a la resta de representants del poble de Catalunya, defensin l’opció política que defensin". "Si no és així, és responsabilitat d’aquesta presidència, tal com estableix el reglament, determinar la resposta en cada cas, ponderant la protecció del dret a la paraula dels diputats i el decòrum que haurien de mantenir", ha conclòs en el seu text.