Esmenes a l'Estatut d'Autonomia

El PSOE demana considerar l'espanyol i eusquera part del patrimoni cultural de la Rioja

El PP carrega contra una "controvèrsia inexistent" d'una llengua que "no forma part» de la seva «manera de ser"

franciscooconpsoelarioja

franciscooconpsoelarioja

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El PSOE de la Rioja ha plantejat, entre les seves esmenes a l’Estatut d’Autonomia, que la Rioja consideri "la llengua espanyola i l’eusquera com un element essencial del seu patrimoni històric i cultural, constituint-se, així, com a lloc de trobada de totes les llengües espanyoles".

Aquesta esmena s’uneix a una altra en què detalla que correspon a la comunitat autònoma de la Rioja la competència exclusiva en investigació científica i tècnica, en coordinació amb la general de l’Estat, "prestant especial atenció a la llengua castellana i a l’eusquera per ser originàries de la Rioja i constituir part essencial del seu patrimoni cultural".

També ha presentat una esmena al preàmbul de l’Estatut, en la qual assenyala que el reconeixement mundial delsvins de la Rioja i la referència del Monestir de San Millán de la Cogolla com a "lloc on emergeix la llengua castellana i també el basc o eusquera", determinen "una tasca d’atenció i protecció". Als monestirs de Yuso i Suso de San Millán de la Cogolla, declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, hi ha les primeres paraules escrites que es conserven en castellà i en eusquera.

En declaracions als periodistes, el president del Govern de la Rioja, el popular José Ignacio Ceniceros, ha remarcat aquest dilluns que l’eusquera és un idioma que "no té res a veure ni amb el patrimoni cultural ni amb el sentiment dels de la Rioja" i "l’espanyol és una de les nostres senyes d’identitat i tots els de la Rioja estem dins d’aquest sentiment".

En una nota, el secretari general del PSOE de la Rioja, Francisco Ocón, ha assegurat que "a la Rioja no es parla eusquera a cap lloc des de fa 600 anys, ni es parlarà eusquera ni s’inclourà en l’educació ni en cap altre lloc"; i el que desitja és "combatre l’ús de l’eusquera com un element separador, recordant el que és, una llengua espanyola més."

El secretari general de Ciutadans (Cs), José Manuel Villegas, ha assenyalat en una roda informativa que la proposta del PSOE de la Rioja d’incloure l’eusquera com a part dels objectius d’investigació filològica és un altre exemple més "del sanchisme agenollant-se davant del nacionalisme", en aquest cas el basc.

Per la seva banda, el diari 'ABC' publica aquest dimarts una informació en la qual titula que "el PSOE vol equiparar el castellà amb l’eusquera a l’Estatut de la Rioja".

El PP: “El PSOE juga amb l’Estatut”

L’alcaldessa de Logronyo i vicesecretària general de Política Social del PP, Cuca Gamarra, ha exigit aquest dimarts al PSOE retirar la inclusió de l’eusquera a l’Estatut de la Rioja, després d’haver creat una "controvèrsia inexistent" amb la seva proposta.

Preguntada per aquest tema en una entrevista a TVE, la regidora de Logronyo ha declarat que "no té sentit i el PSOE ha de retirar aquesta referència a l’eusquera en els mateixos termes que el castellà. A la Rioja només tenim una llengua, que és el castellà", ha remarcat.

Gamarra ha assegurat que l’Estatut d’una comunitat autònoma és una norma "molt seriosa per ser presa així" i ha carregat contra el PSOE per "jugar" amb l’Estatut i afrontar-lo de "forma infantil". Per això, ha reclamat els socialistes que retirin aquesta iniciativa.

Notícies relacionades

"Estem orgullosos de ser el bressol del castellà i que en les glosses hi hagi referències en eusquera, però d’aquí a recollir-lo a l’Estatut està fora de lloc", ha conclòs l’alcaldessa de la capital de la Rioja.

Així mateix, ha posat com a exemple el cas de Navarra, comunitat on, segons Gamarra, la incorporació del basc ha "acabat sent una altra cosa". "La preocupació dels de la Rioja no és l’Estatut, i això ha causat estupor i rebuig. El basc no forma part de la nostra manera de ser ni de comunicar-nos", ha assegurat.