Aniversari de la mort de Franco

El PSOE portarà al Senat el 20 de novembre una condemna del franquisme

El PP acusa els socialistes d'estar "obsessionats" amb el tema i afirma tenir altres "problemes més urgents"

olerin44737989 madrid  21 08 2018  valle de los caidos   foto  jos  luis ro180823164036

olerin44737989 madrid 21 08 2018 valle de los caidos foto jos luis ro180823164036 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El grup socialista ha registrat una moció de condemna del franquisme per al seu debat en el ple del Senat del dia 20 de novembre, aniversari de la mort del dictador, perquè la Cambra pugui expressar el rebuig d’aquella etapa l’any en què es commemora el 40è aniversari de la Constitució Espanyola.

"Difícilment es pot ser constitucionalista sense condemnar el franquisme", ha dit en una roda de premsa el portaveu socialista, Ander Gil, a l’anunciar la iniciativa, que no només recull una condemna de la dictadura sinó també altres assumptes, com un recolzament a l’exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos i a la prohibició de fundacions o associacions que exaltin el feixisme i el nazisme.

La iniciativa ha tingut una resposta crítica del PP, el portaveu del qual al Senat, Ignacio Cosidó, ha acusat els socialistes d’estar obsessionats amb l’afer. "No els seguirem. Les nostres prioritats són unes altres", ha dit el portaveu, que no ha precisat, no obstant, el vot del grup, amb majoria absoluta a la Cambra. Segons el seu parer, la iniciativa divideix i és contradictòria amb la concòrdia de la transició, de la qual se celebren els 40 anys.

Cosidó ha dit que el país té "problemes més urgents" que no tenen a veure "amb una persona que va morir fa 40 anys". Segons el seu parer, els socialistes proven d’apartar l’atenció dels problemes "reals" dels espanyols i dels "errors" que comet el Govern.

Condemna sense matisos

El portaveu del PSOE ha remarcat que el seu partit veu convenient en el 40è aniversari de la Constitució i coincidint amb el 20-N donar l’"oportunitat" als grups parlamentaris per condemnar el franquisme. "Ser constitucionalista significa condemnar sense matisos la dictadura franquista", ha dit Ander Gil, amb referència a la definició de la qual el PP ha fet bandera.

El dirigent socialista ha explicat que el seu grup està disposat al diàleg per aconseguir el recolzament d’altres grups a aquesta iniciativa, però ha dit, també, que segons el seu parer el text "deixa poc marge a dubtes" i "es presta poc als matisos" com introduir canvis.

Notícies relacionades

En la moció es recull en primer lloc la condemna del franquisme i de qualsevol acte d’exaltació d’aquest; també es "valora" l’exhumació de les restes de Franco d’un "mausoleu públic", com és el Valle de los Caídos, i es recolza la resolució del Parlament Europeu per prohibir qualsevol fundació o associació que exalti el nazisme o el feixisme.

En un últim punt s’insta el Govern a revisar la llei de memòria històrica d’acord amb els informes de les Nacions Unides i del Consell d’Europa i també a "protegir els valors fonamentals de la democràcia", rebutjant el racisme, la intolerància i la involució dels principis democràtics".