TOMBA DEL DICTADOR

El Govern explora noves fórmules per evitar que Franco vagi a l'Almudena

Els socialistes temen que PP i Cs bloquegin la reforma de la llei de memòria històrica al Congrés

"L'Executiu habilitarà els recursos i procediments que estimi oportuns", assenyala Celaá

zentauroepp45614092 madrid  25 10 18  pol tica   el presidente del gobierno  ped181108085225

zentauroepp45614092 madrid 25 10 18 pol tica el presidente del gobierno ped181108085225 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El procés de treure el cadàver de Francisco Franco del Valle de los Caídos està sent més complicat el Govern esperava. No tant per l’exhumació  del dictador, que resulta en principi senzilla i ja té cobertura legal a través del decret aprovat l’agost passat, sinó per la inhumació, ja que la família insisteix a portar-ne les despulles a la catedral de l’Almudena, on té una cripta en propietat, una possibilitat que l’Executiu rebutja perquè està en ple centre de Madrid i podria ser exaltat. Per evitar que enterrin Franco allà, els socialistes van proposar una reforma de la llei de memòria històrica, actualment en tramitació parlamentària, però els terminis es poden dilatar massa. Així que el Govern ja prepara vies alternatives.

La mateixa portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá, ha assenyalat aquest dijous que hi ha fórmules diferents a la del Congrés per impedir que Franco vagi a l’Almudena. "El Govern no permetrà que un dictador continuï ocupant un lloc públic que es presti a un enaltiment. Amb la llei a la mà i amb totes les declaracions del Parlament Europeu habilitarà els recursos i el procediment que estimi oportuns per evitar-ho. Vostès el coneixeran en temps i forma", ha dit Celaá.

Un d’aquests mecanismes podria ser l’aprovació d’un nou decret, assenyalant que no sigui inhumat en un lloc on pugui ser objecte d’homenatge, però fonts de la Moncloa descarten, en principi, aquesta possibilitat. La porta, tot i així, no està tancada del tot. "Això és com una partida d’escacs", assenyalen els col·laboradors del president, Pedro Sánchez. L’únic que ja sembla clar és que l’exhumació no serà en el 2018, tal com va anunciar l’Executiu, sinó el 2019.

Notícies relacionades

La rapidesa de la reforma de la llei de memòria històrica depèn del PP i Ciutadans. Els dos partits sumen majoria a la Mesa del Congrés (però no en el ple, tota una anomalia) i poden allargar la tramitació ampliant sense límit el tràmit d’esmenes. Dilluns passat, conservadors i taronges van fer aquest pas. Poden continuar-ho fent cada setmana.

Informe de la Comunitat de Madrid

Mentrestant, el Consell de Ministres ha aprovat aquest dijous la continuació del procediment per exhumar Franco. La nova fase inclou l’enviament al’Ajuntament de San Lorenzo del Escorial, on hi ha el Valle de los Caídos, de la informació sobre l’exhumació, així com la sol·licitud a la Comunitat de Madrid d’un informe no vinculant, en el termini d’un mes, sobre "sanitat mortuòria". Una vegada atesos aquests passos, s’obrirà un nou termini de 10 dies perquè els interessats (entre ells els nets de Franco) facin al·legacions.