SI ACCEPTEN ENTERRAR-LO ALLÀ

El Govern va oferir a la família Franco que la Guàrdia Civil vigilés la tomba al cementiri d'El Pardo

Els set nets del dictador ho rebutgen i arribaran "fins al final" per evitar que sigui traslladat amb la vídua

Francis Franco: "No me'n refio. Si demà governa Podem, ¿hi continuaria havent guàrdies civils a la tomba del meu avi?"

fretro-de-franco

fretro-de-franco

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Un intemediari, un "enllaç molt educat", que va dir parlar en nom del Ministeri de Justícia, va fer arribar a la família Franco una oferta del Govern per tancar en pau l’assumpte de les restes del dictador i on seran enterrades, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO de tres fonts coneixedores de la proposta. L’oferta conclou que el dictador haurà de ser inhumat alcementiri d’El Pardo-Mingorrubio, al panteó on hi ha la seva vídua, Carmen Polo. A canvi, l’Executiu es comprometria que hi hagi presència permanent de guàrdies civils "custodiant el cementiri" com a garantia que la tomba del dictador no serà profanada.

El general retirat Juan Chicharro, president de la Fundació Francisco Franco i amic de la família, va conèixer aquesta proposta. "El Govern ha pressionat la família Franco perquè accedeixin a portar-lo a El Pardo", confirma. “Els van oferir la vigilància de la Guàrdia Civil i també que es pogués fer a El Pardo un ofici religiós digne per enterrar-lo juntament amb la seva vídua”.

Fonts del Govern van evitar confirmar o desmentir els contactes amb la família Franco, remarcant que el president, Pedro Sánchez, està "absolutament decidit" a exhumar el dictador, informa Juan Ruiz Sierra. El cap de l’Executiu va admetre que, pel retard del procediment, no serà possible treure Franco del Valle de los Caídos abans que acabi el 2018.

"Sondeig indirecte"

Luis Felipe Utrera-Molina, l’advocat dels Franco, ratifica que va existir aquesta proposta del Govern, que qualifica com a "sondeig indirecte" a la família. Assegura que tant els set nets del dictador com ell mateix la rebutgen: “No hi ha Govern que garanteixi que aquest compromís de seguretat es manté temps després. Si Franco acabés a El Pardo, la seva tomba seria profanada tard o d’hora”.

Un dels nets del dictador, Francis Franco, va explicar a EL PERIÓDICO que "cap ministre" li ha trucat per negociar, però afegeix que ell va ser informat també d’aquests "acostaments indirectes" del Govern per portar les restes del seu avi a El Pardo. L’oferta era la mateixa: una missa digna abans de la inhumació i protecció permanent de la Guàrdia Civil. Però Francis Franco apunta: "No podem fiar-nos d’aquest Govern. Si demà governa Podem Espanya, ¿hi continuaria havent guàrdies civils a la tomba del meu avi?"

Els set germans, assegura l’advocat Utrera-Molina, mantenen una posició unànime. No volen que les restes del seu avi surtin del Valle de los Caídos i rebutgen que acabin a El Pardo. Francis Franco ho resumeix així: "No hi ha garanties que el meu avi estigui salvaguardat allà".

Moviment secret

El pla del Govern de Sánchez perquè Franco acabi al cementiri d’El Pardo, situat a 14 quilòmetres del centre de Madrid i on estan enterrats altres alts càrrecs de la dictadura franquista, com Luis Carrero Blanco i Carlos Arias Navarro, va arrencar el juny passat. L’acabat d’elegir president del Govern va anunciar llavors que Franco seria exhumat del Valle de los Caídos.

Unes setmanes després, l’Executiu va fer el seu primer moviment, de forma discreta, tal com ha conegut EL PERIÓDICO. El desembre de l’any anterior havia mort l’única filla de Franco, Carmen Franco Polo. Quan va arribar el moment de repartir l’herència entre els seus set fills, el Govern va decidir fer un pas endavant. “El mes de juliol, i a la callada, Patrimoni Nacional va reclamar en el quadern de particions de l’herència de Carmen Franco la titularitat del panteó d’El Pardo”, recorda l’advocat Utrera-Molina.

Notícies relacionades

Amb aquest primer pas, l’Estat recuperava el panteó dels Franco a El Pardo. El seu amo és ja Patrimoni Nacional, el mateix propietari que el del Valle de los Caídos. El pla del Govern passaria, si no hi ha acord final amb els Franco, per traslladar les restes del dictador des del Valle de los Caídos fins a El Pardo, considerant que els dos llocs són terrenys de l’Estat.

"Profanació"

Utrera-Molina ho rebutja i creu que fer el trasllat a El Pardo sense permís de la família seria un delicte de "profanació". Afegeix que “la família s’hi oposarà fins al final, amb tots els recursos legals al seu abast”. Si al final el Govern decideix exhumar-lo, el portaran a la cripta de la catedral de l’Almudena, "l’única sepultura que tenen", diu. "Els Franco no són els Kennedy", remarca.