Una associació de jutges sospesa recórrer el nomenament de Marchena al capdavant del Poder Judicial

Francisco de Vitoria sotmet els seus afiliats a la possibilitat d'impugnar la seva designació

Set associacions de jutges es reafirmen en la convocatòria de vaga del pròxim dia 19

jregue42597787 graf7285  madrid  21 03 2018   de izquierda a derecha tres d180612125508

jregue42597787 graf7285 madrid 21 03 2018 de izquierda a derecha tres d180612125508 / Angel Diaz

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La notícia que el magistrat Manuel Marchena presidirà el Tribunal Suprem i el Consell General del Poder JudicialManuel Marchena (CGPJ), quan sigui renovat, sense que encara es coneguin els vocals que l’integraran, ha caldejat l’ambient judicial fins al punt que l’Associació Judicial Francisco de Vitoria ha anunciat que durant la seva assemblea general que començarà aquest dimecres, a Sevilla, votarà "de forma urgent" si l’ha d’impugnar. Una iniciativa que ja va adoptar sense èxit contra l’actual president, Carlos Lesmes, fa cinc anys.

En un comunicat l’associació explica que la forma en què s’ha conegut el "polèmic nomenament" del futur president del CGPJ, pel pacte entre el PP i el PSOE per repartir-se els 20 vocals que formaran l’òrgan de govern dels jutges després de la renovació, prevista per al 4 de desembre, "incompleix l’article 586 de la llei orgànica del Poder Judicial". Aquest article estableix que el president del Suprem i del Consell serà elegit pels vocals en la sessió constitutiva del mateix CGPJ. La forma en què s’ha conegut la designació deixa clar que en realitat obeeix a un pacte entre els partits.

Que els vocals siguin elegits pels jutges i no per les cambres és una de les reclamacions de les associacions de jutges i fiscals que promouen la vaga convocada per al pròxim dia 19. En un comunicat de sis entitats, quatre de magistrats i dos del ministeri públic, es reafirmen en la intenció de mantenir l’aturada convocada per les "promeses i llargues" que reben des de Justícia, "malgrat el que es transmet en les notes de premsa emeses pel ministeri". En l’última es deia que les associacions no dirigien la seva protesta contra l’actual equip ministerial. 

Notícies relacionades

El comunicat de les associacions assenyala que "els partits en el govern i en l’oposició sembla que únicament arriben a acords pacífics i sòlids pel que fa al control del Poder Judicial", en un moment de "desafecció de la carrera judicial amb els seus representants i davant d’una crisi d’imatge de la justícia sense precedents". La Unió Progressista de Fiscals, a la qual pertany la ministra, Dolores Delgado, s’ha desmarcat del text únic i destaca l’activitat de l’equip actual de Justícia davant l’anterior.

Un altre de subscrit per l’APM, JpD i l’Associació de Fiscals destaca que durant la reunió de dilluns la ministra els va advertir que tirar endavant la vaga "suposaria trencar les negociacions entre el ministeri i les associacions professionals".