COMITÈ FEDERAL DEL PSOE

Sánchez es presenta com l'antídot de la «política busca-raons» del PP i Cs

El president anuncia que el Govern aprovarà aquest mes la reforma dels aforaments

Reivindica el «sentit comú» en política i no esmenta Podem en el seu discurs

zentauroepp45833883 madrid 10 11 2018 politica el secretario general del psoe pe181110130048

zentauroepp45833883 madrid 10 11 2018 politica el secretario general del psoe pe181110130048

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Cinc mesos i mig després d’arribar a la Moncloa a travésd’una moció de censuraPedro Sánchez ha celebrat aquest dissabte el seu primer comitè federal del PSOE en aquesta nova etapa. Alguns dirigents encara no l’han acabat d’interioritzar. Encara els provoca sorpresa el canvi. Fins i tot als esglaons més alts. “Quan he sentit dir que era aquí el president del Govern d’Espanya, ¡m’han tremolat les cames! ¡Per fi tenim un president del Govern que és nostre! ¡Nostre, de veritat!”, ha dit el líder dels socialistes madrilenys, José Manuel Franco, al començament del míting posterior a la cita orgànica, en qui Sánchez s’ha presentat com el dirigent de l’“esperança”, l’antídot a la “política busca-raons” que segons el seu parer representen el PP i Cs.

El primer que ha dit a Fuenlabrada (Madrid) el secretari general del PSOE, tot just pujar al faristol i donar les gràcies, és que “el 2019, després de molts anys d’espera, no hi haurà un mausoleu en homenatge al dictador”. La sortida de Francisco Franco permet al president del Govern reivindicar-se com un líder d’esquerres, però també posar de manifest l’actitud de populars i taronges, que de moment, gràcies a la seva majoria a la Mesa del Congrés, estan tapant la reforma de la llei de memòria històrica que impedirà que el dictador sigui enterrat de nou a la cripta de la catedral de l’Almudena, en ple centre de Madrid.

L’estratègia electoral

El cap de l’Executiu no ha donat grans titulars, però ha sí ha ofert pistes sobre la seva estratègia electoral: enarborar el “sentit comú”, atacar el PP i Cs i no esmentar el seu principal soci, Podem, que ara es troba molt lluny de les seves posicions anteriors, quan amenaçava el PSOE com a partit hegemònic a l’esquerra. El discurs pot no ser del tot coincident amb el d’alguns dels líders territorials del PSOE (l’andalusa Susana Díaz i l’aragonès Javier Lambán no descarten pactar amb els taronges després dels comicis autonòmics), però ara ningú en el partit està disposat a minar el secretari general. Ningú discuteix l’autoritat de Sánchez. I el sentir majoritari és que continuarà a la Moncloa després dels comicis generals, que ell insisteix que vol que se celebrin el 2020, esgotant la legislatura, aconsegueixi o no aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat de l’any que ve.  

“L’oposició ha confós discrepància amb crispació. Nosaltres no participarem en aquesta política busca-raons que soscava els pilars de la convivència. A nosaltres se’ns trobarà defensant un projecte que és bo per a la majoria social d’aquest país”, ha dit Sánchez, posant com a exemple la reforma dels aforaments (que serà aprovada el novembre pel Govern, ha dit), la derogació dels articles “més lesius” de la reforma laboral, la tornada ala sanitat universal i la modificació de la Constitució per “reconèixer més drets” i “garantir la unió dels pobles d’Espanya”.

La crítica de Sánchez a Pablo Casado i Albert Rivera es produeix dos dies després de conèixer-se la detenció d’un tirador professional, fill d’alcalde franquista, que pretenia matar el president del Govern. Però el líder socialista no ha lligat en cap moment aquest arrest amb el duríssim discurs del PP i Cs. 

Notícies relacionades

El comitè federal, que ha servit per proclamar als candidats autonòmics del PSOE, també ha estat marcat per les absències de diversos presidents. Ni Díaz, ni Lambán, ni l’asturià Javier Fernández (que no es presenta a la reelecció), ni l’extremeny Guillermo Fernández Vara han acudit a Fuenlabrada per diferents motius.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, sí que hi ha participat, destacant el suposat efecte balsàmic que l’arribada de Sánchez a la Moncloa ha tingut sobre la crisi territorial. “El Govern de Pedro Sánchez ha sigut rebut a Catalunya amb alleujament i esperança, com a tot Espanya. A Catalunya hi havia qui volia dibuixar una pintura terrible, sinistra d’Espanya. Una Espanya rància i sense possibilitat de reforma. L’arribada de Sánchez ha acabat amb la voluntat d’alguns de separar-nos”, ha dit Iceta entre aplaudiments.