DEBAT AL CONGRÉS

Sánchez trenca relacions amb Casado després de ser acusat de "colpista"

El president del Govern considera que el líder del PP "ha perdut el respecte institucional"

El dirigent popular assenyala el líder socialista com a "responsable de cop d'Estat a Espanya"

sanchez casado

sanchez casado

5
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

Pedro Sánchez ha decidit aquest dimecres trencar relacions amb Pablo Casado després de ser acusat de "colpista". Per al líder del PP, el president del Govern, amb la seva actitud davant l’independentisme, està sent "partícip i responsable d’un cop d’Estat". Sánchez primer ha demanat al dirigent conservador que retirés les seves paraules, després ha amenaçat de trencar la relació i finalment, a les onze de la nit, nou hores després del debat, ha consumat l’advertència. "Les relacions amb Casado estan trencades.  Considerem que ha perdut el respecte institucional", van assenyalar fonts oficials de la Moncloa. 

 La compareixença del president del Govern estava pensada per abordar l’últim Consell Europeu i la venda d’armes a l’Aràbia Saudita, però la crisi territorial a Catalunya, una vegada més, ha ocupat gran part del debat. D’una banda, Sánchez ha demanat a les forces independentistes que "prenguin nota" de la "desgràcia" que significa el 'brexit' i apostin pel diàleg cap a un camí en comú. El líder socialista ha apel·lat els partits que aposten per la segregació de Catalunya i els ha cridat a posar de relleu les conseqüències negatives que tindrà per als ciutadans britànics la separació de la UE del Regne Unit  . Sánchez també ha sigut acusat per part de Pablo Casado de participar en "un cop d’Estat", per la seva actitud amb l’independentisme, i ha acabat trencant relacions amb el líder del PP. 

"La política espanyola segueix aliena a tot, encapsulada en un debat circular sobre la segregació d’una part del nostre país. Els que decideixen aquesta segregació ¿no tenen cap conclusió per extreure del 'brexit'? ¿No creuen que va contra el sentit de la història? ¿No veuen que és lesiu?", ha plantejat. Sánchez ha demanat "aparcar les diferències" i dialogar per mantenir un projecte comú. "Prenguem nota dels errors aliens, aprenguem de l’error històric del Regne Unit", ha demanat.

Des del PP, Casado ha criticat amb especial duresa la crida de Sánchez als independentistes i ha acusat el president per tenir la "barra" de posar l’exemple del 'brexit'. ¿Vostè no s’adona que és partícip i responsable d’un cop d’Estat?, li ha retret el conservador.  Casado ha denunciat que el cap del Govern se sotmeti al "xantatge" dels independentistes al negociar els Pressupostos amb ERC el PDECat. La intervenció de Rivera ha sigut menys dura, però ha anat en un sentit similar, i ha acusat Sánchez d’estar "en mans d’Iglesias, Torra i Puigdemont". 

Sánchez, que fins al moment només s’ha reunit en una ocasió amb Casado, ha carregat sobretot contra el líder del PP, però també ha atacat el seu homòleg de Ciutadans.  "Acusar-me de ser partícip d’un cop d’Estat no és acceptable. Li demano que retiri aquesta frase", ha reclamat Sánchez sense èxit. Casado ha fet la seva acusació després que el dia anterior, en un acte amb José María Aznarl’expresident del Govern parlés d’un "cop d’Estat quotidià". El líder socialista ha burxat en lasintonia entre Casado i Aznar.

"Torni a la moderació i abandoni la radicalització. El veiem moltes vegades amb Aznar. Recordi una cosa: Aznar va guanyar les eleccions parlant català en la intimitat", li ha dit a l’actual líder del PP, que s’ha mostrat disposat, si governa, a tornar a aplicar l’article 155 de la Constitució a Catalunya, encara que sigui en solitari.  

Vox, el "trigemin" a l’"extrema dreta"

“Vostè és un absolut irresponsable. Vostè ho posa molt fàcil. Reflexioni. No trenqui consensos constitucionals. Si desgraciadament ens hem de veure en una situació semblant a la de l’any passat, necessitem un alt consens parlamentari. I sens dubte aquest camí que vostè ha escollit no sé on el portarà, però tot el que vostè està dient sobre política territorial i immigració no beneficia el PP. Beneficia Cs i Vox", ha assenyalat Sánchez. 

Vox, que fa unes setmanes va exhibir força amb un multitudinari acte a Madrid, també s’ha colat en el discurs de Sánchez. "Vostès són els bessons de la dreta espanyola –ha dit el líder socialista a Casado i Rivera. I ara resulta que ha sortit un trigemin. ¿No deu haver sortit perquè vostès alimenten el discurs de l’extrema dreta?", s’ha preguntat.

Retractar-se o no retractar-se

Quan ha deixat de parlar de Catalunya per centrar-se en Veneçuela, Sánchez ha anat un pas més enllà. Els líders del PP i Cs, a l’"utilitzar per a consum domèstic el dolor i el sofriment del poble veneçolà", són "polítics sense escrúpols".  Casado li ha respost amb duresa. 

"Vostès, de democràcia i moderació, ni una sola lliçó. Vostè és el responsable del cop d’Estat dels independentistes", li ha contestat Casado.  Aquesta afirmació ha aixecat un profund malestar en Sánchez. "Si manté aquestes paraules vostè i jo no tenim res més a parlar. ¿Les manté o no? Vostè pot criticar, però no difami, no calumniï".

També Rivera ha elevat el to en la rèplica. "Vostè està assegut aquí amb els que fan cops d’Estat, vostè negocia en el pacte de la presó indults i prebendes als colpistes", ha dit en to acusador el líder liberal. "Se li ha entravessat la moció de censura, superi-ho", li ha recomanat el president després de retreure-li que no ha fet "res" per defensar els drets dels no nacionalistes a Catalunya. 

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha criticat la intervenció del PP i Cs. "Ja n’hi ha prou de parlar de cop d’Estat quan no hi ha hagut cap cop d’Estat, ni cap intent", ha afirmat, i ha defensat que el procés ha sigut en tot moment "pacífic". 

Oposició "deslleial"

Notícies relacionades

Ja pròpiament en la sessió de control al Govern, que s’ha celebrat just després, sense cap pausa, Sánchez ha tornat a proposar al líder del PP que es retractés. "Demani que es retiri la frase del 'Diari de sessions’", li ha ofert. "No passa res", ha afegit.  Segons el cap de l’Executiu, el dirigent popular fa una oposició "deslleial fora de les fronteres" i li ha advertit que no el prendran "seriosament" a l’estranger ni al pas que va tampoc a dins", informa Pilar Santos.

Casado ha corregit Sánchez i ha assegurat que ell no parla "malament d’Espanya" sinó del Govern i ha afegit que va ser el cap de l’Executiu el que, quan estava a l’oposició, "es va passejar" per "la London School of Economics, Portugal i els EUA" per parlar contra Mariano Rajoy.