CONTROL COMUNITARI

Brussel·les avisa d'una possible desviació en els Pressupostos del 2019

La Comissió Europea dona al Govern de Pedro Sánchez fins dilluns, 22 d'octubre, perquè presenti aclariments

L'Executiu nega que s'hagi accelerat l'aprovació de tres nous impostos per donar més credibilitat als Pressupostos

zentauroepp44028370 president of the european commission jean claude juncker  r 180801100657

zentauroepp44028370 president of the european commission jean claude juncker r 180801100657 / ARIS OIKONOMOU

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Silvia Martínez

L’esborrany dels Pressupostos del 2019 remès pelGovern de Pedro Sánchez a Brussel·les no convenç la Comissió Europea, que a la carta enviada aquest divendres a Espanya adverteix que el projecte augmenta la despesa pública i corre el risc d’incomplir l’objectiu de dèficit públic. "Partint de la limitada informació que hem rebut, no podem excloure el risc que hi pugui haver alguna desviació de l’esforç requerit", assenyala la carta. El Govern espanyol té de termini fins dilluns, 22 d’octubre, per remetre a Brussel·les les seves explicacions. Madrid ja ha confirmat que ho farà a temps.

Segons la missiva, el projecte pressupostari pactat pelGovern de Sánchez i Podem no ofereix una fotografia completa sobre les mesures planejades i falten dades. "Seria important oferir a la Comissió Europea tota la informació necessària sobre les mesures, especialment sobre l’impacte pressupostari, per facilitar la nostra avaluació", sosté el text firmat pel director general d’assumptes econòmics i financers de la Comissió Europea, Marco Buti, i no pels comissaris Valdis Dombrovskis Pierre Moscovici, com és habitual. Una manera de diferenciar la carta remesa aquest dijous al Govern italià i la que han rebut aquest divendres Espanya, França, Portugal, Bèlgica i Eslovènia.

La Comissió Europea pren nota que Espanya projecta un creixement nominal de les despeses públiques de l’1,7%, cosa que excedeix l’increment màxim del 0,6% recomanat per la UE. A més, l’ajustament estructural planejat el 2019 ascendeix al 0,4% del PIB, "per sota del 0,65% del PIB exigit en la recomanació del Consell del passat 13 de juny". Brussel·les també remarca que és conscient que el projecte no ha sigut remès al Congrés en paral·lel i apressa Espanya a enviar "com més aviat millor una actualització" de l’esborrany a la Comissió i a l’Eurogrup si finalment "hi ha diferències substancials entre el pla pressupostari i l’esborrany" remès dilluns.

Els aclariments, dilluns

El Ministeri d’Economia i Hisenda ha confirmat en un comunicat que remetrà "la informació addicional sol·licitada dins del termini fixat". Aquesta informació inclourà l’escenari pressupostari inercial a "polítiques constants" o el detall dels tres avantprojectes de llei adoptats aquest divendres pel Consell de Ministres: l’impost a les transaccions financeres, l’impost digital i el pla antifrau. Fonts ministerials han negat que s’hagi accelerat l’aprovació d’aquestes mesures al tenir coneixement de la carta i asseguren que l’aprovació estava prevista des de "fa setmanes". En tot cas, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha destacat la necessitat de "donar fermesa" a les mesures tributàries que sí que estan incloses en el pla pressupostari remès a Brussel·les i que no havien sigut aprovades, i per a això la seva aprovació aquest divendres "era molt important".

Montero, com Pedro Sánchez dijous, ha tornat a treure importància a l’advertència formal i ha dit que és "lògic" que la Comissió Europea demani a Espanya el Pressupost definitiu, que no va ser remès "pel retard" que acumula, perquè el principi d’acord amb Units Podem es va segellar fa només una setmana. També li sembla raonable que Brussel·les sol·liciti informació de com es concretaran els ingressos previstos i ha destacat el fet que la missiva la firmi un alt funcionari i no un comissari. "Això demostra la diferència quant a la importància i sobretot que es tracta d’aportar qüestions tècniques", ha opinat Montero.

Aval als comptes

Notícies relacionades

En tot cas, el Govern ha tornat a restar importància a la missiva i nega que es tracti d’una estirada d’orelles a Sánchez. "Entenem que Brussel·les donarà l’aval a aquests comptes", ha assegurat aquest divendres Montero. El mateix president recordava aquest dijous que també en exercicis anteriors la Comissió Europea va enviar cartes en què demanava aclariments a l’equip de Mariano Rajoy i va insistir que les autoritats de Brussel·les li han transmès personalment durant la seva estada en el Consell Europeu aquesta setmana un missatge de "confiança" en els Pressupostos espanyols, i per això la sol·licitud d’informació addicional és una mera formalitat que no posa en perill els comptes públics.

Tot i això, a ningú se li escapa que la petició perquè Espanya aporti més detalls no és la millor notícia que Sánchez podia emportar-se de la seva estada a Brussel·les. La carta entela l’optimisme transmès pel gabinet presidencial després d’haver enviat el pla pressupostari dilluns passat. Fonts governamentals havien exhibit des d’aleshores la seva satisfacció per l’acollida "positiva" d’uns Pressupostos elaborats, defensen, des de l’ortodòxia i el rigor. Ara, Sánchez torna a Madrid no amb una clatellada que posi en risc els números per al 2019, però, sí, amb deures pendents. El Govern diu que no està gens preocupat. Una altra cosa és que la mateixa existència de la carta proporcioni munició al PP i Ciutadans.