Brussel·les demana més explicacions a Espanya pel seu pressupost per al 2019

El Govern treu ferro a la carta que espera rebre de la Comissió Europea en les pròximes hores

undefined45502660 el president del govern espanyol  pedro s nchez  i el de la 181018132005

undefined45502660 el president del govern espanyol pedro s nchez i el de la 181018132005 / EC - Audiovisual Service

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez / Iolanda Mármol

Espanya no és Itàlia però aquesta setmana també rebrà un toc d’atenció de Brussel·les pel seu esborrany pressupostari per al 2019, remès dilluns passat pelGovern de Pedro Sánchez. La Comissió Europea, segons han confirmat a aquest diari fonts de la institució, té previst enviar la missiva abans d’aquest divendres per expressar els seus dubtes per l’avantprojecte, el primer avís formal del procediment d’examen per part de Brussel·les.

L’avís no significa que l’Executiu comunitari es faci enrere els comptes pactats per Sánchez i Podem, i encara subjectes a la tramitació parlamentària, però sí que genera dubtes entre els serveis d’economia de la Comissió. És més, fonts de la Moncloa han tret ferro a la carta perquè, asseguren, només es demanen “aclariments tècnics” i en cap cas ha d’interpretar-se com un possible risc que posi en joc els Pressupostos. “No és un toc d’atenció ni una advertència”, han assenyalat fonts governamentals des de la capital comunitària.

El mateix argument que ha esgrimit la ministra d’economia, Nadia Calviño, als passadissos del Congrés aquest dijous. "Espanya té una situació una mica especial, perquè hem enviat a Brussel·les un pla pressupostari sense tenir l’avantprojecte de llei de Pressupostos, així que el normal és que la Comissió Europea ens enviï una carta, prengui nota del nostre pla i ens insti a enviar-lo quan tinguem l’avantprojecte de llei de Pressupostos i qualsevol altra informació rellevant que pugui ser útil per actualitzar les seves previsions d’aquí a llavors", ha explicat.

La Moncloa defensa el seu pressupost

L’Executiu espanyol, que encara no ha rebut la missiva, afirma que el missatge que rep de les autoritats continua sent “positiu” i al·lega que no pot concretar quins aclariments demana la Comissió Europea perquè encara no han rebut el document. “El Govern està tranquil amb els Comptes. Sabem amb certesa que no hi haurà incompliment”, traslladen des de la Moncloa.

Espanya va remetre dilluns passat 15 d’octubre a Brussel·les un pla pressupostari amb un camí de dèficit diferent de la pactada per la Unió Europea, amb un objectiu nominal de l’1,8% davant l’1,3% pactat pel Govern de Mariano Rajoy (del 2,7% per a aquest any davant del 2,2% promès). Els comptes inclouen, a més, un ajustament estructural del 0,4% del PIB (uns 5.000 milions d’euros), davant el 0,65% reclamat per l’Ecofin per al pròxim any, un marge de flexibilitat permès pel Tractat, ja que l’objectiu de dèficit quedarà previsiblement per sota del 3% que marca com a límit el pacte d’estabilitat i creixement.

Espanya no és l’única que rebrà a l’avís de Brussel·les. El país que més preocupa en aquests moments, “i el gran problema”, reconeixen en l’Executiu comunitari, és Itàlia, els comptes del qual sí que podrien ser tombats per la Comissió Europea. A més fonts de l’Executiu han confirmat que rebran la carta de la Comissió França, Itàlia i Bèlgica i podrien entrar en el mateix sac Portugal i Eslovènia. Aquest últim país ha canviat recentment de Govern i ha remès un pressupost prorrogat, per la qual cosa l’avís podria anar dirigit a apressar les seves autoritats a remetre uns nous comptes com més aviat millor, com ja va fer Brussel·les l’any passat amb Espanya. En el cas de Bèlgica, el seu ministre de finances, Johan van Overtvelt ha arremès contra la decisió de Brussel·les de ficar el seu país al mateix sac que Itàlia. "És ridícul. La Comissió posa a tots els països al mateix sac quan no hauria de fer-ho i, certament, no a Bèlgica", s’ha queixat. Segons els comptes belgues, el pròxim any el seu ajustament estructural assolirà el 0,2% quan hauria de ser del 0,6%.

Notícies relacionades

Boicot parlamentari

La carta de Brussel·les arriba després de la polseguera aixecada aquest dimecres pel PP i Ciutadans en el Congrés, disposats a boicotejar els Pressupostos de Sánchez. Els populars han anunciat que bloquejaran els Comptes públics amb tots els instruments a la seva disposició en el tràmit parlamentari. Els d’Albert Rivera denuncien que els números de l’Executiu per al 2019 són "il·legals".