PARLAMENT

Cs uneix independentistes i comuns en la defensa de la convivència

JxCat i ERC neguen que existeixi una «fractura social» a Catalunya a causa del procés

GRAF5496. BARCELONA, 25/05/2018.- El presidente de la Generalitat de Cataluña, Quim Torra (i), observa la intervención del portavoz del grupo parlamentario de Ciudadanos, Carlos Carrizosa (d), durante el pleno celebrado hoy. EFE/Toni Albir

GRAF5496. BARCELONA, 25/05/2018.- El presidente de la Generalitat de Cataluña, Quim Torra (i), observa la intervención del portavoz del grupo parlamentario de Ciudadanos, Carlos Carrizosa (d), durante el pleno celebrado hoy. EFE/Toni Albir / Toni Albir (EFE)

5
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Roger Pascual

Ciutadans ha presidit aquest dimecres el seu anhelat ple de la convivència, una cita que la Mesa del Parlament va decidir ajornar el juliol pel cisma, que encara s’arrossega, entre JxCat i ERC a compte de la suspensió dels diputats processats per rebel·lió. L’absènciad’Inés Arrimadas a l’hemicicle a causa d’una malaltia ha deixat el faristol lliure a Carlos Carrizosa. El taronja ha carregat contra l’independentisme per “negar-se a acceptar la fractura social en què es veu immersa Catalunya”. Aquesta iniciativa ha unit els partits independentistes i comuns, que els han acusat d’intentar viure del conflicte.

“És inocultable, innegable”, ha entonat repetides vegades Carrizosa. I és la tesi de Cs és que el procés ha “trencat” ambients laborals i relacions personals. Especial accent ha posat Carrizosa en els centres educatius, després que la diputada Sonia Sierra hagi preguntat al conseller Josep Bargalló com pretenia “tornar la neutralitat” a les escoles. “Són neutrals i continuaran sent-ho”, ha respost el titular d’Educació.

Carrizosa ha enumerat casos d’“ingerència política” com, segons el seu parer són: la presència de llaços grocs en edificis públics, les creus del mateix color a les platges, que s’arriï la bandera espanyola i es col·loqui una estelada, les declaracions de persones ‘non grates’ o els missatges sobre els presos independentistes a la megafonia de Vic. “Assenyalar el dissident és una falta total d’empatia”, ha certificat, i ha parafrasejat amb to burlesc una frase sonora en el sobiranisme: “Estem en una situació d’excepcionalitat”. “Comencem per votar coses que contradiguin aquestes aberrants pràctiques antidemocràtiques que s’estan implantant a Catalunya”, ha afegit.

El portaveu taronja ha retret de nou al president Quim Torra els seus articles “contra els espanyols” i ha lamentat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no pugui investigar-lo perquè ja ha prescrit el presumpte delicte. “Com el cas del ginecòleg que robava nens”, ha emfatitzat.

Torra: “La fractura és l’exili i la presó”

La rèplica de Torra s’ha centrat a burxar el seu pla de govern. S’ha abalançat al faristol per retreure a Carrizosa que no hagi destinat el seu discurs a la “priorització de l’agenda social”, com han titulat el debat, i ha assegurat que estan “obsessionats amb el monotema”. Ha retret que Arrimadas no es reunís amb ell després de la seva investidura i ha apuntat que lideren un partit “creat per crispar i buscar la fractura”.

“Acusen el procés de ser el causant de tots els mals. Li carreguen les deu plagues d’Egipte i nosaltres ho suportarem amb paciència bíblica. Parteixen d’un engany”, ha replicat Torra, i ha assenyalat que espera que estiguin del seu costat per aconseguir un més finançament destinat a l’agenda social, i en l’aixecament de la suspensió de les lleis socials aprovades a la Cambra catalana la legislatura passada. “Si realment volen aportar solucions entrin en un debat lliure d’amenaces, intimidacions, xantatges, presons i 155. Siguin valents, disputem les idees en democràcia, fem aquest debat i no tinguin mai por de les urnes”, ha conclòs.

Així mateix, el president ha advertit Cs que l’espai públic “no és ni ha sigut mai neutral” i se n’ha enorgullit perquè això “es va guanyar amb moltes lluites compartides”. “Quan et porten a la presó o t’envien a l’exili, això sí que és fractura”, ha reblat el president. “L’1-O sí que vam veure un grup organitzat violent. I algun dia seran jutjats. Com han de ser jutjats els encaputxats que treuen llaços amb armes blanques de nit. I grups d’extrema dreta. Hem de combatre l’ou de la serp del feixisme”, ha asseverat el líder de l’Executiu.

Els comuns i els independentistes, contra Ciutadans

“Vostès són els reis de la confrontació i la provocació i viuen incòmodes a la Catalunya dels pactes, on no es mira la llengua que es parla, en una Catalunya construïda per a tothom”, ha clamat Anna Caula, diputada d’ERC, que ha denunciat que l’únic projecte de Cs és dividir. “Deixin de mentir, deixin de provocar i reflexionin. Sempre estan enfadats i sempre parlen en negatiu. Mentre alguns intentem construir, vostès destrueixen. No tenen proposta més enllà de dividir”. 

Els comuns s’han unit als independentistes en la crítica a Ciutadans, assenyalant que és “irònic” que aquesta formació sigui la que que vulgui parlar de convivència. “Digues-me de què presumeixes i et diré què et falta”, ha sentenciat Susana Segovia, que destacat que al partit d’Inés Arrimadas  no “li agrada gaire com s’ha construït el model de convivència, potser perquè creuen que sense conflicte només tindrien tres diputats. Ara en tenen 36, però els serveix del mateix. No poden ni podran governar-la”. La diputada de Catalunya en Comú ha reclamat empatia, reclamant posar-se a la pell de l’altre tant als representants de Ciutadans com als de la “República imaginària”. En aquest sentit, ha reclamat als diputats taronges que deixin d’atacar el model d’escola pública catalana. “Si ataquen aquest model i aquesta convivència estaran sols. Deixin l’escola en pau”. 

Per a la CUP, la fractura social és “de classe”. El diputat Vidal Aragonés ha censurat que, per no compartir, no compartia ni el títol del debat. “La convivència social no s’ha perdut”, ha sentenciat, i ha enlletgit als taronges les seves “falsedats” sobre la fuga d’empreses. “Apel·len a la neutralitat de l’espai públic i s’han passat l’estiu ocupant-lo amb actes partidistes. Estem absolutament a favor però han de ser coherents. Mantinguin una mínima coherència”, ha conclòs. 

Notícies relacionades

D’altra banda, Ramon Espadaler, en nom del PSC-Units per Avançar, ha repartit crítiques entre Ciutadans i l’independentisme, dient que es retroalimenten. Després de reclamar la necessitat de “no fracturar-nos més”, ha comentat que hi ha “temes que no poden esperar l’adveniment de la República”. Necessitats que, ha apuntat, requereixen més recursos econòmics, punt en el que ha carregat contra Ciutadans per limitar el sostre de dèficit amb els seus vots en el Congrés. Després de donar raó a Ciutadans i independentistes en algunes “veritats” que denuncien, ha sentenciat que l’únic camí per a la convivència és el del respecte i l’assumpció que la veritat no és propietat de ningú. “D’una altra manera només ho trinxarem tot”.

Per la seva part el PP ha sentenciat que el Govern actual és “incompatible amb la convivència” i fa “pedagogia de la insurrecció”.