PARLAMENT

El Senat planeja que Sánchez comparegui el 23 d'octubre sobre la tesi

Sanz treballa amb aquesta data "a compte del que puguin plantejar des de Moncloa"

tesis-pedro-sanchez

tesis-pedro-sanchez

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Senat maneja la data del 23 d’octubre per a la compareixença davant el ple del cap del Govern, Pedro Sánchez, per informar de la seva tesi doctoral, si bé l’ordre del dia d’aquest ple no es fixarà fins al dia 16 i l’Executiu encara no ha dit l’última paraula sobre aquesta petició requerida pel PP. I és que el grup popular, amb majoria absoluta a la Cambra Alta, ha aconseguit tirar endavant dues peticions de compareixença del president del Govern, una que ve del mes d’agost, sobre la política d’immigració de l’Executiu socialista, i una altra de més recent referida a la polèmica per la tesi de Pedro Sánchez.

Des del primer moment el secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, José Antonio Montilla Martos, va acceptar la possibilitat que Sánchez acudís al ple del Senat, però per abordar de forma genèrica la gestió política de l’Executiu, una oferta que ha tornat a fer avui a la Junta de Portaveus i a la qual ja ha posat una data: el ple del dimarts 23 d’octubre.

"A compte de la Moncloa"

Correspon ara a la Mesa fixar l’ordre del dia d’aquesta sessió, una cosa que no farà fins a la setmana anterior al ple, el dia 16, segons ha explicat en roda de premsa el vicepresident de la Cambra, Pedro Sanz, que ha deixat clar que es treballa amb la data del dia 23 "a l’expectativa del que es pugui plantejar des de Moncloa".

És a dir, que encara no està tancada la compareixença, sobretot quan hi ha discrepàncies respecte al seu format, perquè al estar prevista una sessió de control al Govern aquest mateix dia a les quatre de la tarda és necessari fer-la compatible amb la compareixença de Sánchez, que podria celebrar-se en primer lloc per després abordar les preguntes orals al president i els ministres.

¿Només la tesi?

I a més el PP vol que sigui monogràfica, no sobre política general, i donar prioritat a l’afer de la tesi doctoral del president davant les "sospites de plagi" i els "dubtes sobre la seva autoria", de manera que si calgués celebrar-la separadament de la d’immigració, prefereix que parli abans de la tesi.

Notícies relacionades

Una cosa que ha criticat el portaveu del PNB, Jokin Bildarratz, que s’oposa frontalment que Sánchez parli de la seva tesi en seu parlamentària perquè segons la seva opinió el parlamentarisme "no és valorar la tesi" de ningú, sinó exercir la seva funció de control al Govern, i és la Universitat qui ha d’avaluar les seves tesis doctorals. De fet, només el PP ha votat a favor que Sánchez informi al Senat sobre aquesta qüestió. Un cas diferent és la immigració, que segons ha recordat Bildarratz, és un tema important sobre el qual la Diputació Permanent ja va demanar a l’agost la compareixença urgent de Sánchez.

En tot cas, el ple monogràfic està encara per tancar, si bé el vicepresident Pedro Sanz té clar que el cap del Govern haurà d’acudir al senat "exactament igual que un ministre, un secretari d’Estat, o qualsevol altre membre del Govern" i ha remarcat: "Aquestes són les regles del joc".