L'ESTRATÈGIA POPULAR

El PP utilitza el seu poder al Senat perquè Sánchez parli de la seva tesi

Els conservadors aconsegueixen un doble objectiu: seguir amb el cas i que no sigui Casado el que demani explicacions

44993733 60

44993733 60 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP va utilitzar aquest dimarts la seva majoria absoluta al Senat per exigir que Pedro Sánchez doni compte sobre la suposades irregularitats que envolten la seva tesi doctoral. Portant l’estratègia a la Cambra alta, els conservadors aconsegueixen un doble objectiu: insistir en un cas que afecta de manera personal el president del Govern i evitar que ho hagi de fer el líder del PP, Pablo Casado, al Congrés, on és diputat. El nou president dels populars ha de bregar amb el seu propi escàndol pel màster a la Universitat Rei Joan Carles i no és el millor portaveu del seu partit per demanar explicacions a Sánchez. 

Ja és la segona vegada que el partit de Casado reclama a Sánchez que comparegui al Senat. Els populars van presentar aquest agost una petició perquè donés explicacions per la seva gestió de la immigració i volen fer un ple monogràfic sobre aquest assumpte. De moment, cap de les dues sessions amb el cap de l’Executiu té data. La primera, malgrat que es va reclamar a l’agost, va entrar aquest dimarts en el calendari del Senat i ara s’ha d’esperar a que el president d’aquesta Cambra, Pío García Escudero, es posi en contacte amb la Moncloa i tanquin un dia. No hi ha límits al reglament, segons fonts socialistes, i només depèn de la "cortesia parlamentària". El mateix procés seguirà la compareixença sobre la tesi, així que s’haurà d’esperar, com a mínim dues setmanes més.

Queixes d’una empresa de programari

Tant el PP com Ciutadans veuen inacceptable que el dirigent socialista intenti donar per tancat el cas de la seva tesi després que Plagscan, una de les empreses de programari que va utilitzar la Moncloa per rebatre les acusacions de plagi, hagi sostingut en un comunicat que els resultats de la prova que va difondre l’Executiu difereixen notablement amb els que ha trobat la mateixa companyia. Aquesta societat alemanya afirma que ha aplicat el seu programa i ha detectat un 21% de contingut copiat mentre que el Govern va assegurar que li havia donat un resultat del 0,96%.  

Notícies relacionades

Els populars i els taronges volen tenir accés a l’informe complet que va elaborar la Moncloa per saber quins paràmetres va introduir en el programa informàtic per arribar a aquest percentatge tan escàs de plagi. 

Rivera, que va ser l’encarregat de plantejar els dubtes sobre l’autoria de la tesi la setmana passada al Congrés, va avisar que un percentatge del 21% suposaria que el treball de Sánchez és un "frau".