govern

Sánchez minimitza la polèmica sobre els seus escrits: «És soroll»

El president assumeix que compareixerà al Senat i espera que la seva relació amb Iglesias no es ressenti

Reitera la seva confiança en «la imparcialitat» del procés judicial obert contra els dirigents independentistes

undefined44455730 madrid 26 07 2018 politica el presidente del gobierno ped180727115548

undefined44455730 madrid   26 07 2018  politica el presidente del gobierno ped180727115548
lainz45118382 graf72466  salzburgo  austria   20 09 2018   el presidente d180920161806

/

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern respirava tranquil. Considerava que la polèmica sobre la tesi doctoral del president ja no donava més de si. Després de divulgar el treball acadèmic, una cosa a què s’havia resistit durant anys, i desmuntar les acusacions de plagi, Pedro Sánchez creia haver tancat aquest capítol. No obstant, un llibre posterior del líder socialista, escrit al costat de Carlos Ocaña (excap de gabinet de Miguel Sebastián al Ministeri d’Indústria), basat en gran part en la tesi i també dedicat a la diplomàcia econòmica espanyola, ha reobert la controvèrsia, al contenir diversos paràgrafs (en total, 454 paraules) sense citar d’una conferència que el diplomàtic Manuel Cacho va pronunciar el 2013. Sánchez no ha volgut abundar aquest dijous en aquesta irregularitat, revelada per ‘El País’, minimitzant la controvèrsia i qualificant-la de simple “soroll”.

El cap de l’Executiu, que ha participat en la cimera informal de la UE a Salzburg (Àustria), ha començat donant una notícia, si bé d’abast molt modest. El seu llibre, ‘La nueva diplomacia económica española’, tindrà una “edició nova”. I allà, ha explicat Sánchez, serà “reparada l’errada” d’atribuir-se com a pròpies unes paraules que pertanyen a un altre autor.

Però ni el PP ni Cs donaran per bones aquestes explicacions. Els dos partits han demanat la seva compareixença al Senat perquè reti comptes dels seus escrits, una iniciativa que prosperarà al tenir els populars la majoria absoluta de la Cambra Alta. El president ha assumit que no tindrà més remei que donar extenses explicacions parlamentàries, durant una cita encara sense data que conté també riscos per al PP, a l’estar judicialitzat el cas del màster suposadament irregular del seu líder, Pablo Casado.

“Si el PP vol que hi comparegui, hi compareixeré. Però també aviso l’oposició: fer oposició no és fer soroll. El Govern d’Espanya governarà. Si l’oposició vol fer soroll, que faci soroll. Nosaltres, a governar”, ha explicat Sánchez, posant com a exemple de les tasques de l’Executiu mesures com la suspensió de l’impost a la generació elèctrica per baixar la factura de la llum i la reforma constitucional que presentarà divendres per acabar amb els aforaments de diputats, senadors i membres del Govern. Aquesta última iniciativa té un recorregut molt complicat, a causa del rebuig del PP i les posicions dels socis de Sánchez en la seva moció de censura, que demanen acabar també amb la inviolabilitat del Rei, una cosa a què no estan disposats ni el PSOE, ni el PP, ni Ciutadans.

Però l’última polèmica sobre la faceta de Sánchez com a autor de llibres i tesi també ha afectat la relació del president amb el seu aliat preferent: Pablo Iglesias. El secretari general de Podem ha qualificat aquest dijous de “bastant cutre” que hi hagi “paràgrafs sense citar” i ha assegurat que Sánchez“haurà de donar explicacions”. El president, de nou, ha optat per treure-li importància. A la pregunta de si temia que la seva sintonia amb Iglesias es veiés afectada per aquest assumpte, s’ha limitat a contestar: “Espero que no”.

Independència judicial

Notícies relacionades

El president també ha aprofitat per traslladar la seva fe en els jutges espanyols, després que ‘eldiario.es’ i ‘El Món’ publiquessin els missatges d’un fòrum de jutges que compara l’independentisme amb el nazisme i demana no negociar ni dialogar “amb els colpistes”. Per al president de la Generalitat, Quim Torra, aquests escrits d’àmbit privat han d’implicar la dimissió immediata del president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes.

“Nosaltres no opinem sobre xats privats. Per a tots aquells que es puguin veure incumbits per aquestes informacions, com el president Torra, el Govern d’Espanya confia en la imparcialitat del procés obert [contra els dirigents que van impulsar el procés independentista de la tardor passada]”, ha conclòs Sánchez.