EXPERTA EN CONSULTORIA I DOCÈNCIA

Begoña Gómez, dona de Pedro Sánchez, fitxa per l'Institut d'Empresa

Dirigirà l'Africa Centre, una institució de nova creació, després de demanar una excedència al juliol

El PP i Ciutadans afirmen que el president del Govern ha "col·locat" la seva dona al centre

fotonoticia 20180711173757 640

fotonoticia 20180711173757 640

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Institut d’Empresa (IE) ha fitxatBegoña Gómez per dirigirl’Africa Center, de nova creació. El nomenament ha servit de munició per al PP  i Cs contra el president del Govern, a qui han acusat de "col·locar" la seva dona. Amb més de 20 anys d’experiència en consultoria i docència, i experta en captació de fons per a organitzacions no lucratives, Gómez va demanar al juliol una excedència en la seva anterior feina com a directora de consultoria del Grup Inmark.

L’IE, que no ha fet pública la retribució per la seva política de confidencialitat, pretén amb el nou centre impulsar la innovació, el lideratge, l’emprenedoria i els projectes d’acció social al continent africà. L’activitat de l’Africa Center s’iniciarà al setembre, sota la presidència de Felicia Appenteng, directora general de la fundació IE a Nova York.

"L’IE impulsa projectes de formació i desenvolupament al continent africà des de fa 10 anys. La creació d’aquest centre és un pas més en el nostre compromís amb l’Àfrica, ens permetrà vertebrar totes les accions al continent i dotar-les d’un marc estratègic. Volem potenciar la innovació i el talent directiu com a claus de futur del continent i promoure el coneixement de la història i la cultura africana", explica Appenteng.

Les aportacions

Tot i que l’IE rep diners públics (en cap exercici ha superat el 5% del seu pressupost), l’Africa Center es finançarà exclusivament amb fons propis de la fundació ino preveu cap aportació de fons públics. Així doncs, no rebrà "fons d’administracions públiques espanyoles ni d’organitzacions finançades per administracions públiques espanyoles", segons han explicat. 

Gómez, nascuda el 1975 Bilbao, tot i que es va criar a Lleó, és llicenciada en Màrqueting per l’ESIC i té un marcat perfil docent. Des del 2015 és codirectora del màster en Fund-raising Públic i Privat per a Organitzacions sense Ànim de Lucre al Centre Superior d’Estudis de Gestió de laUniversitat ComplutensedeMadrid. A més, està especialitzada en disseny i implementació de projectes estratègics per al tercer sector.

"Agència de col·locació"

El PP ha criticat durament Sánchez just després de saber-se la decisió. "L’agència de col·locació ‘Pedro Sánchez, president del Govern’ ha traspassat els límits de Ferraz per col·locar la seva dona, Begoña Gómez, a l’Institut d’Empresa", ha afirmat la formació en el seu compte oficial de Twitter.

D’una forma més dura s’ha expressat la diputada popular i portaveu d’Agenda Digital, Pilar Marcos, que ha afirmat que "si fos la dona de Pablo Casado" estarien parlant de "suborn impropi". "Però no hi ha escàndol: Begoña Gómez és la dona de Pedro Sánchez", ha afegit. 

També des de Cs han carregat contra Sánchez. El president del partit taronja, Albert Rivera, veu escandalós els "cops de dit" del president per situar persones de la seva confiança al capdavant d’organismes públics i creu que la seva actuació és "fins i tot pitjor" que la de l’expresident Mariano Rajoy, ja que ha arribat a la Moncloa "per uns mesos" i sense guanyar unes eleccions. "¿Queda algú per col·locar?", tuitejava amb sorna la diputada Patricia Reyes.

Podem ha reconegut que el fitxatge "crida l’atenció", i, sense entrar a jutjar-lo perquè no coneix els criteris a què es deu, sí que ha demanat "transparència" en la gestió dels òrgans públics.

En canvi, el portaveu adjuntd’ERC  en el Congrés Gabriel Rufián ha defensat Gómez mostrant el seu currículum, i ha titllat de masclistes els que han criticat el seu fitxatge.

Vida pública

Gómez es va estrenar en un acte oficial al costat del seu marit, en el dinar que els Reis els van oferir al Palau de Marivent de Palma amb motiu del despatx d’estiu entre el cap de l’Estat i el president del Govern.

Notícies relacionades

Des que Sánchez va irrompre en l’escena política el juny del 2014 com a secretari general del PSOE, la seva dona ha participat en alguns actes de partit. El més destacat va ser el celebrat el juny del 2015, quan va ser proclamat candidat a les eleccions generals i va pujar amb ella a l’escenari davant d’una gran banderad’Espanya, en una posada en escena similar a la dels líders polítics dels Estats Units.

Sánchez i la seva dona, que es van casar el 2006, tenen dues filles, l’Ainhoa i la Carlota.