EL PAPER DEL MONARCA

El Rei reitera la via constitucional com a solució per a Catalunya

El PDECat i Òmnium li exigeixen disculpes pel seu discurs del 3-O

El Monarca rep a Mallorca el president del Parlament balear

zentauroepp44492293 graf9271  palma de mallorca  espa a   30 07 2018   el rey fe180730114639

zentauroepp44492293 graf9271 palma de mallorca espa a 30 07 2018 el rey fe180730114639 / BALLESTEROS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Felip VI es manté ferm en la via constitucional per resoldre la qüestió catalana. Així ho ha reiterat al president del Parlament balear després de la seva trobada al Palau de l’Almudaina, a Palma. Baltasar Picornell ha assegurat que el monarca està «disposat a bastir ponts» en relació amb el conflicte polític de Catalunya i «intenta parlar amb les parts que hi estan disposades», a això. La versió de Picornell no va ser confirmada per la Casa Reial. 

«És el moment de bastir ponts i ell [el Rei] n’està disposat», va afirmar el dirigent de Podem, que va avançar que aquest any tampoc acudirà a la recepció que els Reis oferiran divendres a l’Almudaina. L’any passat, va recordar, no hi va assistir perquè va coincidir amb el seu 40è aniversari i aquest any té un viatge previst. 

Picornell ha comentat als periodistes que, en aquests moments, hi ha "partits reticents" a la negociació, si bé Felip VI "està intentant parlar amb les parts que realment estan disposades a bastir aquests ponts".

Després de reunir-se en audiència amb el Rei al palau de l’Almudaina, Picornell ha manifestat als periodistes que, entre altres assumptes, han parlat de la situació de Catalunya i que hi ha partits més favorables al diàleg i "més reticents", per la qual cosa és "difícil".

"És el moment de bastir ponts i ell (el Rei) està disposat a fer-ho", ha afirmat el president del Parlament balear, que és membre de Podem i que ha avançat que aquest any tampoc anirà a la recepció que els Reis oferiran aquest divendres a la societat balear al palau de l’Almudaina. L’any passat, ha recordat, no hi va ser perquè va coincidir amb els seus 40 aniversari i aquest any té un viatge previst.

El PDECat, obert al diàleg

El nou president del PDECat, David Bonvehí, ha assegurat que Felip VI no s’ha posat en contacte amb el seu partit, tot i que la formació està obert a dialogar amb el Rei si vol abordar amb ells la qüestió catalana: "Som els del diàleg. Qualsevol persona que vulgui parlar amb nosaltres, aquí ens té". 

En roda de premsa, després de la reunió de la direcció del partit, ha afegit que, no obstant, si el Rei vol fer aquest pas, el primer que li demanarà el partit és que "es retracti i demani perdó" pel discurs que va fer el 3 d’octubre del 2017 contra els plans sobiranistes del llavors Govern de Carles Puigdemont.

Per la seva part, els republicans catalans donen "poc crèdit" a la suposada voluntat del rei Felip VI. “¿Suposo que el president del Parlament balear es refereix al mateix monarca que el 3 d’octubre va dir que s’havia d’utilitzar tota la força de l’Estat contra Catalunya, oi?", ha ironitzat el líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch. "Si, tal com creiem, es tracta del mateix monarca, a nosaltres ens dona molt poc marge de crèdit", ha afirmat.

Baixa inoportuna

Notícies relacionades

Quant a l’absència del seu pare, elsenyor Joan Carles, Felip VI ha admès des de Palma que el Rei emèrit està "fastiguejat" perquè tenia "moltes ganes" de tornar a Mallorca i participar en la Copa del Rei de vela, però ha apuntat que els metges li han aconsellat "no moure’s gaire". L’anunci d’aquesta absència es produeix enmig de la polèmica per la gravació en què l’empresària Corinna zu Sayn-Wittgenstein l’acusa de tenir comptes a Suïssa i d’utilitzar-la com a testaferro. 

Finalment, el Rei es reunirà al palau de Marivent de Palma amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, el 6 d’agost a les 12 del matí. La Casa Reial i la Moncloa estudien la possibilitat que també es produeixi una trobada entre els dos matrimonis.