EL FUTUR DEL CATALANISME

Sectors de l'antiga CDC negocien una alternativa moderada al PDECat

Els diferents grups de centre sobiranista intenten unificar posicions

La falta d'un líder electoral és el principal hàndicap d'aquesta estratègia

combo-espadaler-teixido-vila-gordo-recoder

combo-espadaler-teixido-vila-gordo-recoder

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Alguna cosa es mou al’espai tradicional de Convergència. El congrés del PDECat del cap de setmana passat, en què es va donar el tret de sortida a la dilució del partit en l’espai de la Crida Nacional per la República que impulsa l’expresident Carles Puigdemont, ha donat ales a diferents actors i sectors polítics que reivindiquen l’existència d’un espai polític orfe, el del centredreta catalanista i sobiranista. No només això, sinó que des de fa setmanes aquestes diferents agrupacions i personalitats duen a terme contactes més o menys formals per provar de forjar una proposta política comuna que pugui presentar-se a les pròximes eleccions autonòmiques.

“Estem condemnats a entendre’ns”, és el concepte bàsic que impera en espais com eld’Units per Avançar, el partit sorgit en bona mesura de sectors de Unió però amb nombroses incorporacions independents. També a Lliures, marca de l’exconseller i exdirigent de CDC Antoni Fernández Teixidó, estan absolutament decidits a buscar punts d’acord. El mateix admeten Convergents, el partit que ha promogut el també exconseller i exdirigent convergent Germà Gordó.

A tot això cal afegir el paper que puguin jugar personalitats com l’exconseller Santi Vila, un home que va estar situat en una posició gairebé de preferència per succeir Puigdemont com cartell electoral, o figures com l’exalcalde de Sant Cugat del Vallès i també exconseller Lluís Recoder, entre altres. Totes les fonts consultades admeten que des de fa setmanes s’estan produint negociacions per provar d’ocupar l’espai orfe que deixarà l’antiga CDC a l’integrar-se a la Crida, i a l’emprendre el que consideren un procés de radicalització al servei de Puigdemont.

Hi ha espai

Un dels més clars en aquest sentit és Teixidó. “La situació és tan extrema que ja no es tracta de noms, sinó de moviments, partits i de molta gent mobilitzada”, explica. Segons el seu parer, es tracta de refundar el catalanisme sense reactivarl’antiga CiU, sinó mitjançant partits moderns, sempre des de l’espai del catalanisme, “que està mes viu que mai”. Per a l’exconseller es tracta d’una obligació per intentar evitar una nova majoria absoluta independentista.

El periodista, professor de l’URL i analista de EL PERIÓDICO Marçal Sintes, està convençut que existeix un espai ideològic sobiranista o independentista de centre o centredreta, en especial si la Crida de Puigdemont competeix amb ERC al terreny del centreesquerra. De fet, explica Sintes, en el centreesquerra és on competeixen tres opcions –la Crida, ERC i la CUP–, mentre que a l’altre costat de l’eix ideològic no n’hi ha cap. Una altra cosa, afegeix, és que el gruix de l’electorat es mou ara com ara en l’espai més de centreesquerra. I que en l’espai sobiranista moderat ja hi ha una proposta, que és la que formula Esquerra.

Així, no

Sens dubte, una de les personalitats a les quals tots al·ludeixen és la de Miquel Roca, exsecretari general de CDC, encara que els qui el coneixen asseguren amb rotunditat que no tornarà a la primera linea política. En qualsevol cas, li atribueixen una frase definitòria del camí de centre catalanista que es pretén caminar: “Així, no”. És a dir, una esmena a tot el succeït durant la tardor passada amb les accions de desobediència i de proclamació unilateral de la independència.

Teixidó insisteix que l’espai polític que es vol assolir va més enllà de Lliures od’Units per Avançar, perquè prova d’aspirar a tot l’espai polític del catalanisme. Una de les dificultats serà l’eventual encaix amb projectes com el de Gordó, que es defineix com a netament sobiranista, a diferència del de Teixidó o el de Ramon Espadaler. Amb tot, ningú dona res per tancat ni impossible.

Notícies relacionades

“Estem davant d’una ruptura profunda, una inflexió”, indica Espadaler respecte al passat en el congrés del PDECat, amb la “liquidació” de l’espai de la moderació. “Ens hi hem posat, la intel·ligència política ens porta a entendre’ns, a sumar, vertebrar catalanisme i centralitat política, recuperar l’eix fonamental: catalanisme com a motor de canvi i estabilitat política".

El qui

En qualsevol cas, els contactes estan encara en fase inicial, i un dels hàndicaps (a part que, per exemple, l’espai independentista de Gordó xoca amb el de Teixidó, no independentista) és el del nom que pogués posar-se al capdavant de l’operació. Segons fonts properes a l’exconseller Santi Vila, aquest es mostra disposat a col·laborar perquè també veu necessari ocupar l’espai del centre. Però la seva situació processal –està pendent de judici– fa que sigui improbable que se situï al capdavant del projecte. Amb tot, Vila compartiria la necessitat d’actuar en defensa d’una sobirania compatible amb el respecte a l’ordenament constitucional.

Temes:

Santi Vila