Sánchez rep Iglesias i sondegen iniciatives legals conjuntes

El president es va reunir amb el líder de Podem a la Moncloa dijous

El Govern va aixecar divendres el veto pressupostari a 17 lleis de la formació morada

undefined39075451 madrid 27 06 2017 politica reunion entre el secretario gener180616184502

undefined39075451 madrid 27 06 2017 politica reunion entre el secretario gener180616184502 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Rere l’ensopegada que va protagonitzar Màxim Huerta, Pedro Sánchez avança posant en marxa les primeres mesures de caràcter social i amb el beneplàcit, ara per ara, de Podem, amb el líder del qual, Pablo Iglesias, es va reunir dijous a La Moncloa; inaugurant així una ronda de contactes amb els responsables polítics. Tots dos van analitzar la posada en marxa d’iniciatives legislatives conjuntes i just l’endemà el Consell de Ministres va aixecar el veto pressupostari que havia posat Mariano Rajoy a 17 proposicions de llei morades. Aquella mateixa tarda, Iglesias, davant del Consell Ciutadà Estatal, el màxim òrgan entre congressos, va explicar al seu partit que seran el “principal soci de Govern” si el PSOE posa en marxa una vintena de mesures, una part rellevant ja desbloquejades al matí per Sánchez.

La Moncloa va restar aquest dissabte importància a la trobada, de la qual no es va informar, i va emmarcar la cita dins de la “normalitat democràtica” i com una part delscontactes que el cap de l’Executiu vol mantenir amb els líders dels partits i els presidents autonòmics. No obstant, el fet de rebre Iglesias en primer lloc suposa reconèixer a Podem, amb 64 diputats, com el principal suport del PSOE, que només disposa de 84, i significa un intent de pal·liar el malestar d’Iglesias després d’haver rebutjat l’oferta d’incloure afins a Podem en el Govern.

De fet, Iglesias va donar a Sánchez un termini de gràcia de “fins a tres setmanes” per començar a activar les lleis que Podem vol impulsar, després d’augurar que el nou president, sense el seu suport, pot viure un “calvari”calvari. La reunió entre tots dos es va produir abans que s’acabés el període de gràcia i va sorgir després que es veiessin dilluns en una trobada de caràcter personal.

Després del triomf de la moció de censura a Rajoy, Podem es va debatre entre estendre la mà al PSOE, per intentar així capitalitzar la il·lusió que ha generat a l’esquerra el desallotjament de Rajoy, o protagonitzar una oposició dura, com també preveuen dur a terme els conservadors. El PERIÓDICO va informar d’aquesta disjuntiva i que Iglesias sospesava oferir a Sánchez un pacte programàtic. La intervenció del líder de Podem davant del Consell Ciutadà deixa entreveure que s’ha imposat aquesta tesi.

Increment pressupostari

Notícies relacionades

El secretari general morat va instar el PSOE aquest divendres a acordar una vintena de lleis de caràcter social, entre les quals es troben impulsar els permisos de maternitat i paternitat iguals i intransferibles, derogar la ‘llei mordassa’,les dues últimes reformes laborals, pujar el salari mínim a 1.000 euros o recuperar els diners del rescat bancari.

Si bé l’oferta d’Iglesias és un esquer enverinat, ja que moltes de les propostes comporten un increment pressupostari que no encaixa en la disciplina fiscal de la UE que Sánchez s’ha compromès a respectar. Per tant, pel camí els de Podem podrien posar en marxa una operació destinada a “desemmascarar”, segons la seva terminologia, el PSOE, demostrant que és un partit que diu una cosa, al mostrar el seu suport a mesures socials, i fa l’altra. Els socialistes, per la seva part, tenen a les seves mans eines parlamentàries, que han utilitzat hàbilment el PP i Cs aquesta legislatura, per mostrar en un inici el seu suport a les iniciatives d’Iglesias i després paralitzar-les al Congrés amb tota mena d’excuses.