L'ERA POST-RAJOY

Cospedal revelarà dimarts si es presenta a succeir Rajoy

La secretària general convoca la junta directiva del PP de Castella-la Manxa, el principal òrgan entre congressos

cmontanyes43563519 cospedal180531192448

cmontanyes43563519 cospedal180531192448

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, revelarà dimarts davant de la junta directiva del partit a Castella-la Manxa si farà el pas per intentar succeir Mariano Rajoy. La dirigent conservadora ha convocat aquest òrgan, el més important entre congressos, per escenificar la seva posició davant del delicat moment que viu el partit.

S’escampa el nerviosisme entre els dirigents populars, que continuen pendents de quina decisió prenen els tres fixos a les travesses: Cospedal; el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. Feijóo va recomanar dilluns passat als periodistes que se n’anessin tota la setmana de vacances a la platja, perquè ell no diria ni mu sobre el seu futur fins que comencés el termini de presentació d’avals, el dilluns 18. I sembla que ho complirà. Entre aquell dia i el dimecres 20, els que vulguin intentar agafar les regnes que deixa Rajoy han d’oficialitzar la seva candidatura.

Cospedal ha sigut la primera almenys que ha deixat clar en quin moment concretarà la seva posició. En la direcció de Gènova assumeixen el silenci dels tres primeres espases, perquè "ningú no vol perdre" i perquè la situació és "molt difícil". Part de la cúpula, amb el coordinador general, Fernando Martínez Maillo, al capdavant, han apostat aquests dies per pactar una candidatura única i evitar el debat entre diversos aspirants. A més, com va admetre el mateix Rajoy amb les seves recomanacions en el seu últim discurs, hi ha por que hi hagi "joc brut". Alguns membres destacats de la formació recorden en les últimes hores la relació que Feijóo va mantenir amb el narcotraficant Marcial Dorado,Marcial Dorado, de les quals hi ha testimoni gràfic.

Eleccions el maig del 2019

Notícies relacionades

Per primera vegada, les bases del PP tenen l’oportunitat de participar en l’elecció del pròxim president de la formació, però alguns dirigents com Maillo i altres barons regionals creuen que no és el moment d’estrenar-se en un procediment així amb unes eleccions municipals, autonòmiques i europees en menys d’un any. Els partidaris de la llista de consens consideren que aquesta operació es podria forjar entre el dia 5, quan els afiliats votaran en primera ronda entre els aspirants, i el congrés del 20 de juliol, en el qual els compromissaris (en segona ronda) triaran entre els dos candidats que hagin aconseguit més suports. 

A falta que Feijóo, Cospedal i Santamaría ensenyin les seves cartes, altres candidats com l’exministre José Manuel García Margallo i l’expresident de les Balears José Ramón Bauzá valoren amb presentar-s’hi. Un per torpedinar Santamaría, si és necessari, i el segon per fomentar el debat sobre el liberalisme.