RELLEU A LA MONCLOA

Sánchez trenca el protocol i promet el càrrec sense símbols religiosos

El nou president del Govern prescindeix de la Bíblia i el crucifix en l'acte oficial a la Zarzuela

p107zxksyeonvrieig85z31100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha promès aquest dissabte davant del Rei el càrrec de president del Govern, en un acte al Palau de la Zarzuela en el qual la novetat ha estat que per primera vegada en democràcia, ho ha fet davant de la Constitució, però sense presència de la Bíblia i del crucifix. Sánchez ha optat per aquesta fórmula després que la Casa del Rei acordés el juliol del 2014, poc després de la proclamació de Felip VI, donar l’opció als alts càrrecs de jurar o prometre davant de la Bíblia i la creu o sense elles. A la cerimònia, hi ha sigut present el cap de l’Executiu sortint, Mariano Rajoy, i les principals autoritats de l’Estat. 

El secretari general del PSOE ha trencat amb el protocol que havien mantingut els sis anteriors presidents del Govern de la democràcia i ha volgut prendre possessió només davant de la Carta Magna al ser una decisió que depenia d’ell. "Prometo, per la meva consciència i honor, complir fidelment amb les obligacions del càrrec de president del Govern, lleialtat al Rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del Consell de Ministres," ha llegit Sánchez mentre recolzava la seva mà dreta davant de l’exemplar de la Carta Magna de 1978, obert per l’article 62.

La Casa del Rei va instaurar l’opció de la Bíblia i la creu per donar compliment a l’establert en l’ordenació constitucional en matèria de llibertat religiosa. Fins ara, els anteriors inquilins de la Moncloa tenien l’opció de jurar o prometre el compliment de les seves obligacions, però havien de fer-ho davant de la Carta Magna i els símbols religiosos col·locats a la taula instal·lada a la sala.

Fidelitat i promesa

En el cas d’Adolfo Suárez,  Leopoldo Calvo-SoteloJosé María Aznar i Rajoy, van preferir el jurament per expressar fidelitat al càrrec, mentre que Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero es van inclinar per la promesa. Pedro Sánchez es defineix com a ateu i sempre ha estat ferm defensor que Espanya sigui un estat laic, de retirar la religió de les escoles públiques i de revisar el Concordat amb el Vaticà.

Notícies relacionades

A la Zarzuela, hi han sigut la presidenta del Congrés, Ana Pastor, el del Senat, Pío García-Escudero, així com els del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, i del Tribunal Suprem i Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes.

Per donar fe de l’acte, ha exercit com a notari gran del Regne l’encara ministre de Justícia, al costat del director general dels Registres i del Notariat, Javier Gómez Gálligo. Al terme de la promesa, el Rei ha saludat Sánchez per donar-li la seva enhorabona i posar davant dels mitjans gràfics. A continuació, s’ha incorporat a la foto Rajoy i la resta d’autoritats. El líder del PSOE ha fet dos passos per estrènyer la mà de Rajoy davant de Felip VI. "Molta sort", ha desitjat el president del Govern sortint al seu successor.