VA INVESTIGAR EL CAS ERO

La jutgessa Alaya afirma que hi va haver pressions del PSOE i el PP per apartar-la del cas i apunta Susana Díaz

Ciutadans demanarà explicacions a la presidenta andalusa al Parlament

El 2015, Díaz va admetre contactes amb el CGPJ dins de la "normalitat institucional"

zentauroepp38701945 gra408  madrid  01 06 2017   la jueza mercedes alaya a su ll180521095237

zentauroepp38701945 gra408 madrid 01 06 2017 la jueza mercedes alaya a su ll180521095237 / Fernando Alvarado

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Va saltar a l’escena pública després de convertir-se en el flagell del PSOE andalús i la Junta d’Andalusia, amb la qual va mantenir diverses topades durant la instrucció del denominat cas dels ERO, considerat un dels escàndols de corrupció més grans a la regió governada pels socialistes des de fa 35 anys. Apartada ja del cas després d’un ascens sol·licitat per ella mateixa, la jutgessa Mercedes Alaya reapareix denunciant pressions polítiques, tant del PSOE com del PP , per apartar-la del cas "per por" al que pogués treure.

I apunta directament la presidenta andalusa Susana DíazCiutadans, partit que sosté el Govern de Díaz, ja ha anunciat que demanarà explicacions per aquestes acusacions i que fins i tot les portarà a la Cambra andalusa perquè "és una cosa molt greu", segons ha avançat el líder de la formació taronja Albert Rivera.

Alaya es despatxa contra tots en una entrevista a l’‘ABC’, la primera que concedeix a un mitjà de comunicació, i carrega fins i tot contra els jutges enviats en el seu suport i la politització dels òrgans judicials. Allunyada ja de la instrucció després de passar a ser magistrada de l’Audiència, insisteix que, tot i que ella va demanar aquest ascens per no perdre l’oportunitat, tenia el "compromís verbal" de ser qui culminés la investigació de les macrocauses dels ERO o el suposat frau dels cursos de formació, "atès el coneixement adquirit sobre aquests casos " després de diversos anys d’instrucció.

Perdia més temps, arriba a dir, "fent classes particulars" per explicar-ho tot a un nou jutge que fent-ho ella. Però es va trobar que "tot va ser un bast engany perquè tant els vocals del PP com els del PSOE al CGPJ van votar unànimement, amb l’informe favorable del TSJA, perquè jo no seguís amb la investigació dels procediments."

Cursos de formació

La jutgessa, que va acusar en diverses ocasions la Junta d’obstruir el procés i fins i tot de defensar més els imputats que els interessos dels andalusos, atribueix ara aquestes pressions "a la por que hi havia que continués investigant el cas dels cursos de formació perquè havíem vist coses sorprenents". Justifica el pacte entre el PSOE i el PP que el frau s’estaria repetint en altres regions, governades pels conservadors, i per un "acord polític evident que consistia que el PSOE es mantingués fort a Andalusia i, a canvi, deixar el PP a la resta de les seves comunitats autònomes", per així protegir-se davant la irrupció dels nous partits.

No obstant, no diu res sobre que els diferents jutjats andalusos estan arxivant les causes del suposat frau de la formació al no apreciar-hi delicte.

 Al llarg de l’entrevista posa nom a les pressions que rebia "diàriament". Així, citaAlfonso Guerra, el qual a la premsa o als mítings electorals va apuntar que Alaya estava vinculada al PP i fins i tot a una "especial relació" amb el llavors alcalde i actual ministre d’Interior Juan Ignacio Zoido. Però també la presidenta andalusa Susana Díaz, que "va contactar amb el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per suggerir o protestar en relació amb el cas dels ERO".

"Va ser molt greu, ja que va provocar, segons la meva opinió, que jo deixés d’investigar els procediments a canvi d’un pacte polític que es va haver de produir entre el PP i el PSOE", insisteix. Un pacte que, diu, va notar perquè el PP va utilitzar el cas inicialment per "treure rendiment polític als temes judicials que poguessin afectar els socialistes" i posteriorment, amb l’aparició de Podem i Cs, va passar a ocupar un paper "d’escassa presència o preeminència" com a oposició.

Relació institucional

Notícies relacionades

L’any 2015, i en ple procés d’investidura fallit –no es va desbloquejar la votació fins passades les eleccions municipals– la mateixa Díaz ja va reconèixer haver parlat amb el llavors president del CGPJ, Carlos Lesmes, dins de la "normalitat" entre institucions, i va assenyalar que era una "relació institucional i cordial" que mantenien tots els presidents autonòmics.

Tot i això, algunes fonts van apuntar que en aquesta conversa li va expressar el seu malestar per la "lentitud" de les investigacions d’Alaya, que estaria causant un enorme desgast polític al Govern andalús, i fins i tot s’hauria interessat per la posició del CGPJ sobre la continuïtat o no de la jutgessa en comissió de servei al capdavant del cas un cop ascendida.