IRREGULARITATS EN EL GOVERN ANDALÚS

Els cursos de formació van ser el "negoci del segle" segons un testimoni protegit

Un exfuncionari relata la trama d'"influència, poder i relacions" en què es va convertir la preparació per a desocupats

La jutge Mercedes Alaya.

La jutge Mercedes Alaya. / EFE / RAÚL CARO

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

L'adjudicació dels cursos de formació per a desocupats es va convertir en el “negoci del segle” per a la Junta d'Andalusia, segons va reiterar ahir un funcionari de l'administració regional que va ser responsable de la gestió de la Formació Professional Ocupacional a Sevilla durant dues dècades. Teodoro Montes va ser considerat testimoni protegit en la investigació judicial que va emprendre la jutge Mercedes Alaya per aclarir les suposades irregularitats dels cursos de formació després de desvelar la trama d'“avantatjosos beneficis, influència, poder i relacions” que ahir va repetir en la comissió d'investigació que porta a terme el Parlament d'Andalusia.

Montes va ser citat aquest divendres després que al mes de març s'ajornés la seva compareixença perquè estava indisposat. Es va dirigir en diverses ocasions a les forces de seguretat per denunciar les greus irregularitats que deia observar, però les seves advertències només van ser ateses quan la denúncia va ser directa a la jutge Alaya, que li va atorgar la condició de testimoni protegit. Així, ahir no es va poder veure la seva imatge en les càmeres del circuit tancat de televisió que ofereixen les compareixences parlamentàries, i només es va poder sentir la seva veu.

Davant els ulls més o menys atònits dels parlamentaris andalusos es va mostrar implacable. “En la formació entenc que hi ha hagut un Govern que ha planificat des del principi fins al final” i “ha marcat directrius de persones i institucions, ubicant de forma singular persones que es presten a coses…”. “Si aquestes persones a més embasten amb persones, institucions, fundacions o ajuntaments…” va dir recolzant la tesi a la qual també va donar ales la jutge Alaya en el cas dels ERO fraudulents. Que totes les irregularitats amb els fons destinats a l'ocupació es van produir per decisió de l'Executiu socialista, amb l'objectiu d'aconseguir una pau social que es traduïa en rèdits electorals. A aquesta connivència dels alts càrrecs s'hi sumarien a més, va precisar Montes, un nombre insuficient de tècnics per controlar els cursos “i que els superiors es presten a coses i posen un vel difús”.

Montes va dir que tenia clar que “sí que s'ha perdut” diner públic. La Junta d'Andalusia xifra en 632 milions els diners destinats a aquests cursos que encara estan en fase de justificació, i reclama en ferm gairebé 72 milions que no han sigut justificats degudament. Així mateix, la Conselleria d'Economia ha reconegut que des que es van deixar d'executar aquestes ajudes el 2011, s'han deixat de gastar 800 milions d'euros. El 2012 es van haver de tornar a les arques de l'estat 200 milions d'euros al no portar-se a terme els cursos, i des d'aleshores aquests diners ni tan sols han arribat al no convocar-se els cursos. Les successives operacions portades a terme en el marc d'aquestes investigacions s'han saldat amb centenars de detinguts.

EL 'MODUS OPERANDI'

L'exfuncionari, que va ser detingut per la Policia Nacional el juliol de l'any passat al considerar que podria haver incorregut en delictes de prevaricació, frau en subvencions i falsedat documental, també va donar detalls del 'modus operandi', que va qualificar de “desastre i caos”, una vegada que les competències van passar de l'àrea d'Educació a Ocupació. Com ja va dir davant la jutge, sosté que hi va haver “tracte molt favorable” a la patronal andalusa CEA i als sindicats UGT i CCOO, que incomplien la normativa sense que ningú els digués res; va indicar que hi va haver subvencions “abusives i humiliants” d'unes entitats respecte a altres, i va apuntar l'existència d'una “una xarxa clientelar” d'entitats associades als empresaris. Entre altres irregularitats, que arribaven fins i tot a fer “inviables” la celebració dels cursos, ha esmentat per exemple que es presentaven desenes de propostes de cursos un dia abans del termini, homologacions inadequades i equipaments “molt deficients i que en alguns casos no existien” o concessió d'ajudes que no eren publicades al BOJA.

En algunes ocasions, les seus d'aquests cursos eren les mateixes seus dels sindicats o del PSOE, que sovint “deixaven molt a desitjar” per la seva inadequació a la matèria del curs en concret. També ha corroborat les investigacions policials al parlar de cursos fantasmes o suplantació d'alumnes. I tot això amb l'anuència dels superiors. De fet, va relatar com va anul·lar un curs a CCOO per irregularitats i els seus caps no l'hi van permetre.

Notícies relacionades

El truc per aconseguir beneficis, va relatar, radicava en els sous dels docents i les despeses diverses, com les destinades a adquisició de material per als cursos i on “no hi havia cap mena de racionalitat”. Segons la seva opinió, el negoci “va arribar a ser tan lucratiu que el 2010 hi va haver una allau” de peticions de cursos que era impossible de supervisar pels tècnics. Davant aquest escenari, la Junta va optar per una “decisió salomònica”: els beneficiaris havien de presentar una “declaració jurada” per començar com més aviat millor els cursos. “Algunes no se sabia ni per on agafar-les”, va resumir. I va considerar que “la formació dóna beneficis, si no només hi anirien els timorats, però els que hi van són àguiles”.

Segons ell, la situació no ha millorat. A més, Montes es va referir a la decisió de l'actual presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, de reprendre els cursos de formació i va considerar que “difícilment s'estan solucionant els problemes que hi va haver i s'estan fent pitjor des de la paralització”.