GOVERN

Iceta proposa a Torra establir acords amb els partits catalans abans d'anar a Madrid

El PSC commemorarà el 40è aniversari de la seva fundació amb un acte el 7 de juliol

zentauroepp42699497 iceta bertran180328134159

zentauroepp42699497 iceta bertran180328134159

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha proposat aquest dissabte al president de la Generalitat, Quim Torra, dialogar entre els partits catalans per establir acords abans d’anar a Madrid a parlar amb el Govern central.

"Abans d’anar-hi, parlem entre nosaltres. Establim els acords aquí perquè només serà aquesta força la que ens permetrà avançar", ha defensat en la seva intervenció durant la presentació dels actes de celebració del 40è aniversari del PSC.

Ha afirmat que, si Torra vol negociar amb el Govern, "és una bona idea", però que primer ha de fer l’esforç de dialogar amb les formacions polítiques a Catalunya

Ha expressat la seva preocupació pels articles que va escriure Torra fa anys, ja que considera que no representen la població catalana i l’ha animat a deixar aquestes idees enrere: "Millor que els oblidi, no només els escrits, sinó una forma de pensar, que si la mantingués li impediria representar el conjunt de la ciutadania".

"Si vol fer l’esforç de representar-nos a tots, ho haurem de parlar, i a fons, abans", ha afegit.

Un sol poble

Iceta ha reivindicat el PSC com l’instrument per recuperar el consens del catalanisme que la societat catalana "formava part d’un sol poble", que creu que s’ha trencat amb el procés independentista.

Ha afirmat que "el PSC està cridat a reconstruir" aquest pacte, perquè ningú no se senti exclòs per la seva identitat o origen, i perquè tota la ciutadania de Catalunya se senti partícip.

"Volem un nou marc de convivència compartit per àmplies majories a Catalunya i Espanya. Especialment important en un moment que hi ha més gent que vol vèncer en lloc de convèncer", ha asseverat, i ha assegurat que el PSC és l’eina per aconseguir-ho.

Per això, ha assenyalat que el PSC ha de treballar per reconciliar la societat i combatre "els motius que provoquen que la reacció d’amplis sectors de la població sigui un replegament identitari".

Reforma constitucional federal

Iceta també ha advocat per impulsar una reforma constitucional federal "que acomodi millor les aspiracions plurinacionals dels pobles d’Espanya".

En aquest sentit, ha considerat que "fa falta oferir una alternativa capaç d’evitar l’enfrontament però també de superar l’‘statu quo’", i ha assenyalat el federalisme com la solució per fer-ho.

Així mateix, ha dit que el PSC té la necessitat de ser fidel a la seva història i eixamplar la seva base social per construir "nous consensos, nous progressos i noves justícies", i que ha de fer-ho amb la complicitat dels progressistes de la resta d’Espanya.

40 anys del PSC

L’acte d’aquest dissabte ha servit per presentar les activitats que organitzarà el PSC en els propers mesos per commemorar el 40è aniversari de la fundació del partit.

El diputat socialista al Parlament Ferran Pedret ha anunciat que l’acte central d’aquesta celebració es farà el 7 de juliol i ha animat que hi assisteixin totes les persones, siguin afiliades o, no que comparteixin la visió política del PSC.

També ha explicat que publicaran un llibre de "gegants del PSC", en què repassaran la trajectòria de 15 persones representatives de la història de la formació, un llibre sobre els 40 anys del partit, i una exposició que s’inaugurarà el setembre a la seu.

Història socialista

L’exdiputada del PSC al Congrés Anna Balletbò ha reivindicat que el partit ha mantingut durant 40 anys les seves creences i ha qüestionat que alguns partits nous durin tant temps: "M’agradaria saber on seran aquests partits d’aquí a 40 anys. Jo no ho acabo de veure".

"No som un partit de moda, som un partit seriós, d’arrels. No som un partit espectacle, som un partit de creences i d’ètica", ha destacat, i ha assegurat que els valors socialistes han marcat la seva vida.

Notícies relacionades

L’exregidor socialista a l’Ajuntament de Barcelona Joan Fuster ha enaltit els assoliments del PSC durant els seus 40 anys d’història, però ha avisat que "si el PSC vol ser fidel a aquest llegat no ha d’oblidar la seva missió fundacional, que és avançar la raó democràtica sumant el màxim de forts a la causa dels febles."

També ha intervingut el professor de Ciència Política de la Universitat de València Joan Rodríguez, que ha apuntat que el PSC ha tingut "una funció determinant en la consolidació de la democràcia a Catalunya i Espanya", i que ha de saber mantenir els seus ideals i transformar-se.