UNIVERSITAT

Els rectors trenquen relacions amb universitats israelianes

1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Després de la massiva mobilització dels estudiants als campus de les grans ciutats en favor de la pau a Palestina, els rectors mouen també fitxa. En aquesta ocasió, amb un dur comunicat conjunt en el qual insten a suspendre vincles amb els campus d’Israel que no estiguin recolzant la pau a la Franja de Gaza, que ja fa set mesos que pateix intensos bombardejos per part de l’exèrcit a les ordres de Benjamin Netanyahu i que han deixat més de 34.000 morts, majoritàriament dones i nens.

Després de la reunió de la seva junta rectora, la CRUE (Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles) va anunciar que es compromet a "revisar i, en el seu cas, suspendre els acords de col·laboració amb universitats i centres d’investigació israelians que no hagin expressat un ferm compromís amb la pau i el compliment del dret internacional humanitari".

Conscient que la mobilització universitària no només s’està vivint als EUA, on va començar fa setmanes, sinó a tot Europa, els rectors fan seu el sentir dels campus, així com "la reivindicació que des d’ells s’està estenent perquè, des de diferents instàncies, s’adoptin mesures que posin fre a l’escalada de violència que s’està produint".

Notícies relacionades

Fins ara, la mobilització als campus espanyols només havia provocat baralla política, ja que el portaveu del PP, Borja Sémper, assegurava que les manifestacions van "en contra d’Israel i en favor de Hamàs", i la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant (PSOE), lloava el dret de manifestació pacífica per part de l’alumnat.

Al contrari del que està passant en moltes facultats dels EUA, a Espanya, de moment, no hi ha batalles campals amb la policia. Tot i que els estudiants no tenen intenció d’acabar a curt termini aquesta mobilització.