Comissió parlamentària

El Senat rebutja la llei d’amnistia i es prepara per vetar-la dimarts

La norma tornarà al Congrés i serà necessària majoria absoluta per aprovar-la

El Senat rebutja  la llei d’amnistia  i es prepara per vetar-la dimarts

MIGUEL ÀNGEL RODRÍGUEZ

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’amnistia encara la seva recta final al Senat. Ahir, la comissió conjunta Constitucional-Justícia de la Cambra alta, amb majoria del Partit Popular, va rebutjar la mesura de gràcia. Serà ja dimarts vinent, dos dies després de les eleccions catalanes, quan es reuneixi el ple del Senat per ratificar aquest veto de manera definitiva i tornar el text legislatiu al Congrés. Això sí, allà no acabarà tot. El Congrés podrà aixecar aquest veto amb la majoria absoluta que va fer president del Govern Pedro Sánchez, una cosa que no s’espera fins a finals d’aquest mes de maig.

Gairebé dos mesos després que la llei entrés al Senat, el PP, juntament amb els vots de Vox i UPN, van aprovar ahir la seva proposta de veto a l’amnistia. Els conservadors asseguren que existeix "un vici d’origen de la mateixa proposició de llei", amb referència que només es va impulsar la norma per aconseguir els set vots de Junts a la investidura de Sánchez.

A més, insisteixen igualment que "és inconstitucional" i que la llei suposa una "amnistia arbitrària que vulnera els principis constitucionals" i es tracta d’una "reforma constitucional encoberta".

Després del rebuig d’ahir, haurà de ser el ple del Senat el que ratifiqui el veto. Els conservadors, que controlen la Cambra alta, van escollir dimarts vinent per fer-ho, al límit del termini que disposa el Senat per pronunciar-se sobre la llei. A més, aquest rebuig es produirà dos dies després de les eleccions catalanes, en els primers moments de les negociacions per conformar el Govern.

Notícies relacionades

Publicació en el ‘BOE’

No obstant, la llei d’amnistia no decaurà amb aquest veto, sinó que tornarà al Congrés dels Diputats. Amb aquestes dates i segons detallen fonts de la presidència del Congrés, la norma podria tornar a ser votada a la Cambra baixa la setmana del 27 de maig i seria necessària una majoria absoluta –PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNB, Podem i BNG– per aixecar el veto del Senat. Només llavors l’amnistia estarà definitivament aprovada i, després que es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat, entrarà finalment en vigor.