La malaltia continua desbocada a Catalunya i ja registra més d’11.000 casos

L’epidèmia, que només a l’abril va sumar més de 4.300 infeccions, comptabilitza més afectats en quatre mesos que durant tot l’any dels exercicis de l’última dècada.

La malaltia continua desbocada a Catalunya i ja registra més d’11.000 casos
2
Es llegeix en minuts
B. P.

Aquesta nova onada, la pitjor en nombre de casos des de l’última dècada, segueix desbocada a Catalunya, malgrat que els brots (la majoria lleus) encara no tensionen el sistema sanitari. La intensitat del brot, no obstant, és allà: 11.614 quadros detectats des de començament d’any, dels quals 4.384 (més del 38%) es van registrar durant l’abril. Per tant, lluny de remetre i com ja van avançar setmanes enrere els epidemiòlegs, aquesta malaltia respiratòria aguda (molt contagiosa) encara seguirà algunes setmanes més a l’alça.

L’escalada s’ha donat, sobretot, en el grup d’edat de joves d’entre 10 i 14 anys, que sumen 4.180 casos, seguits de la població de 15 a 49 anys (3.106 afectats), segons assenyala l’últim Informe sobre la situació epidemiològica de la tos ferina a Catalunya (període 2014-2024), amb data de 3 de maig. No obstant, el gruix d’hospitalitzacions s’està donant entre els nens de menys d’un any: 221 casos, 16 hospitalitzacions i tres ingressos a l’uci. L’epidèmia no ha registrat cap víctima mortal. A Espanya, les complicacions greus en els lactants de menys de tres mesos són molt poc freqüents des de la implementació de la vacunació davant la tos ferina en l’embarassada, iniciada el 2014 a Catalunya i completada a tot Espanya el 2016. L’any passat va morir a Espanya un nounat la mare del qual no s’havia vacunat durant l’embaràs.

Pediatres com Fernando Moraga-Llop, membre de l’Associació Espanyola de Vacunologia, creu que l’actual estratègia de vacuna podria "millorar-se augmentant la cobertura de la dosi de record als sis anys (l’única que s’administra en el calendari) i administrant una dosi de record al començament de l’adolescència, als 10 o 11 anys".

A Catalunya, el més gran nombre de casos s’han notificat en zones del Vallès, Barcelona Sud i Barcelonès Nord Maresme. L’àmbit familiar és on s’han notificat més brots, tot i que no més afectats, ja que a les escoles el contagi (per nombre de persones) ha sigut més gran. Es pot dir que a Catalunya, durant els anys pandèmics, la notificació de brots es va reduir de forma considerable. El 2023 ja se’n va començar a observar un increment important. En els últims quatre mesos, no obstant, ja s’ha arribat a superar el total de brots i afectats al llarg de qualsevol dels anys previs.

Cada 3-5 anys

Notícies relacionades

De fet, la incidència de la malaltia es va desplomar coincidint amb la implantació de les restriccions de la covid. Més enllà de la tornada a la normalitat, segons les autoritats sanitàries, l’increment sostingut de la incidència de la tos ferina a Catalunya és atribuïble també a l’aparició d’una nova onada epidèmica: un tret característic d’aquesta malaltia, expliquen els epidemiòlegs, és que registra onades epidèmiques cícliques cada 3-5 anys, tal com està passant ara també a Espanya i en altres països europeus.

Davant aquest escenari, la prioritat per a Salut Pública és la prevenció de les hospitalitzacions i defuncions dels nens de menys d’un any, per la qual cosa es recomana vacunar els nadons als dos, quatre i 11 mesos (vacuna hexavalent) i a rebre un reforç als sis anys. A Catalunya, les cobertures de vacunació assolides en els nens d’un any són molt altes i se situen entorn del 95%. També es recomana que les dones embarassades es vacunin a partir de la setmana 27.