PLE D'INVESTIDURA

Riera: "Només amb desobediència i unilateralitat aconseguirem la república"

Els anticapitalistes rebutgen que es pugui aconseguir la independència des de l'autonomisme

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Conscients que la investidura de Quim Torra com a nou president de la Generalitat és a les seves mans, els anticapitalistes no han dubtat en carregar contra JxCat i ERC per no haver qüestionat l’Estat. "Si som davant del quart candidat és perquè no han volgut desobeir l’Estat per investir Puigdemont", ha etzibat Carles Riera. Sense embuts, els ha retret haver presentat un nou postulant "perquè l’Estat l’accepti i el Borbó el rubriqui", un acte que ha titllat de "vassallatge en el sentit contrari a l’1-O".

Sense moure’s ni un bri dels seus postulats, ha qüestionat la voluntat "republicana" dels seus aliats en el seu programa de govern. "No hi ha pla ni mesures per fer efectiva la república", ha assegurat, perquè "malgrat la declaració unilateral d’independència (DUI), ni la majoria sobiranista ni el seu govern no van voler sostenir l’embat i van iniciar la retirada per reprendre un nou cicle autonòmic", ha emfatitzat el cupaire.

Molt més dur ha estat en valorar amb més detall el programa que els han fet arribar: "Ens proposen un programa de naturalesa neoliberal que l’hauran d’implementar amb finances intervingudes en un escenari de capitalisme global. ¿Així volen eixamplar la base de l’independentisme?", s’ha preguntat.

Per a ell, "només amb la ruptura s’aconseguirà la independència", per la qual cosa els ha cridat a situar-se de nou al costat de la "desobediència" i la "unilateralitat". I del costat de la "classe treballadora".

Notícies relacionades

Com a guia, ha repassat els seus apunts per "materialitzar" la república, avançats durant l’última conferència política del partit: l’aplicació de les lleis suspeses pelTribunal Constitucional (TC), la creació d’una Assemblea d’Electes (que de forma paral·lela al Parlament estableixi "reptes estratègics republicans"), prendre el control de les infraestructures, forjar una banca pública, tornar la titularitat pública a tots els recursos sanitaris i educatius, o municipalitzar la propietat de l’aigua.

Riera ha considerat que només des de l’acció ciutadana es podrà implementar la independència. "Nosaltres continuarem fidels al mandat de l’1-O i del 3-O. Si volen buscar-nos, ja saben on serem", ha assenyalat, i no ha refusat indicar que "per falta de capacitat i voluntat real de la sobirania hegemònica" Catalunya no és una república.