DESPRÉS DE LA MARXA DE CIFUENTES

Madrid: del canapè al míting

El Dos de maig es converteix en la inauguració simbòlica d'una campanya que s'allargarà fins al maig del 2019

PSOE, Podem i Cs aprofiten l'absència del PP i s'entreguen en cos i ànima a la recepció de la comunitat

undefined43153437 madrid   02 05 18   actos del dia de la comunidad de madrid 180502152850

undefined43153437 madrid 02 05 18 actos del dia de la comunidad de madrid 180502152850 / JAVIER BARBANCHO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Quan el primer canapè, un inquietant lingot defoieplatejat, va aparèixer sobre les safates, els candidats del PSOE, Podem i Ciutadans a la Comunitat de Madrid mantenien connexions en directe amb algunes televisions. Quan, dues hores després, va aparèixer l'últim mos,canutillode crema de Sant Isidro, continuaven responent les preguntes de periodistes i altres éssers singulars que habiten la petita pantalla. Entre micro i micro, alguns van esprintar per saludar personalitats de l'empresa, la cultura, el clergat i les Forces Armades, conscients que al Dos de maig començava prematurament la campanya electoral del 2019 sobre la catifa vermella que els va deixar estesa Cristina Cifuentesquan va fugir.

Si existeixen els somriures del destí, aquest ho va ser sens dubte. L'oposició per complet va començar aquest dimecres la seva carrera a la mateixa plaça que volen conquerir, la seu de la Comunitat de Madrid. Davant l'absència deciceronei amb el PP madrileny decapitat, Ángel Gabilondo (PSOE), Íñigo Errejón (Podem) i Ignacio Aguado (Cs) van aprofitar el seu moment.

Els líders estatals els van deixar espai. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que va acudir a la cerimònia, va desaparèixer abans del còctel, després de deixar-li l'encàrrec a Albert Rivera que s'abstingui i no avali el substitut de Cifuentes.

El cert és que el president de Cs ni tan sols era a Madrid, sinó de viatge a l'Argentina i Xile, on s'emprovarà el vestit de president i recol·lectarà els vots espanyols de l'exili.

Rum-rum dels alcaldes

En converses informals, els equips de Gabilondo, Errejón i Aguado donen per fet que la campanya ja no s'aturarà fins a les eleccions del 2019. S'espera un maig amb revolts.

Mariano Rajoy ha de decidir qui substitueix a la dimitida i algunes veus de l'oposició adverteixen que els diputats populars que són alcaldes estan tan preocupats per salvar els seus ajuntaments que podrien deixar d'actuar com una falange macedònia i rebel·lar-se contra el designat per intentar «descontaminar-se».

Crits que Carmena sí que va escoltar

Notícies relacionades

Menys rebel·lió al PP, l'oposició treballa amb dos escenaris consecutius. Un, els populars conservaran la presidència gràcies al baló d'oxigen de Cs. I dos, teoritzen, els candidats conservadors al 2019 seran Soraya Sáenz de Santamaría per a la comunitat i Pablo Casado per a l'ajuntament. Aquest últim es va prodigar en converses amb periodistes.

L'alcaldessa, Manuela Carmena, va evitar confirmar si repetirà com a candidata, va saludar amb especial afecte Errejón i va suggerir al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que dialogui amb les organitzacions que protesten contra la sentència de La manada. Es manifestaven a davant, a la Puerta del Sol. Els seus crits van traspassar els murs. Els convidats menjaven canapès.