TENSIÓ AL CENTREDRETA

Rajoy, contra Cs i les 'fake news'

Afirma que és fals que hagi parlat amb el PNB sobre la Seguretat Social i les presons

Els populars demanen a Rivera que no es recolzi en "mentides" per intentar batre'ls

zentauroepp43058506 madrid  24 04 18  mariano rajoy y binali yildrim  primer min180424134807

zentauroepp43058506 madrid 24 04 18 mariano rajoy y binali yildrim primer min180424134807 / JOS LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Com en les parelles mal avingudes, qualsevol tema es converteix en discussió. La relació entre el PP i Ciutadans, clau per investir Mariano Rajoy el 2016, passa per un moment turbulent. En poques setmanes s'han sumat diversos assumptes que provoquen xocs diaris. Els taronges han pitjat l'accelerador i, a la pressió perquè el president destitueixi Cristina Cifuentes, han sumat en pocs dies dos motius més per collar Rajoy: la possibilitat que s'hagi destinat diner públic a l'1-O, tot i el control de Cristóbal Montoro, i les suposades concessions al PNB perquè aprovi els Pressupostos.

Albert Rivera i els seus companys de files fa dies que diuen que no volen que Rajoy concedeixi més “privilegis” als nacionalistes bascos i que no recolzaran els comptes si ho fan. Els de Ciutadans, els vots dels quals són indispensables per tirar-les endavant, es fan ressò d'unes informacions, no confirmades ni pel PNB ni pel PP, segons les quals, a canvi del suport als Pressupostos, esperen gestionar o cogestionar la caixa de la Seguretat Social i també desitgen la transferència de la competència de presons.

Rajoy ha fet aquest dimarts una roda de premsa a la Moncloa amb el primer ministre turc, Binali Yildirim, i ha sigut contundent quan la premsa li ha preguntat per aquesta qüestió. El líder del PP va negar la major, com li agrada dir a ell. “Estem debatent sobre una notícia que és absolutament falsa”, va declarar. “Absolutament ningú m'ha parlat ni de les presons ni absolutament ningú m'ha parlat de la Seguretat Social”, va afegir, molest. “Veure que partits polítics fan anàlisis sobre coses que no són veritat no diu res bo de la política en general”, va rematar sense esmentar Rivera. És a dir, segons Rajoy, això del PNB és una 'fake news' en tota regla. 

"Protegir" els "colpistes"

Al llarg del dia, tant el portaveu del PP, Rafael Hernando, com la vicesecretària d'Estudis i Programes del partit, Andrea Levy, van intentar contrarestar els atacs de Ciutadans. Tots dos van denunciar que els taronges s'estan recolzant en “mentides” per atacar els populars.

Levy va reclamar “moderació” en el llenguatge. Es referia a unes declaracions del secretari general del grup de Ciutadans, Miguel Gutiérrez, en què havia exigit a Rajoy que digui la veritat sobre les despeses de l'1-O i deixi de "protegir" els "colpistes". Segons Gutiérrez, Carles Puigdemont “ha enganyat” el Govern central i ha malversat diners tot i el control de Montoro.

Notícies relacionades

Hernando va rebutjar que el Govern estigui dialogant per trencar la caixa única de la Seguretat Social i sobre l'acostament de presos. "Consideren el PP gent a batre. Fins i tot inventant-se que fem pactes amb el PNB per beneficiar ETA. Prou", va afegir, i va insistir que "el PNB sap que hi ha determinades coses que no pot plantejar". 

Queda un any fins a les municipals i les autonòmiques. I moltes enquestes al camí. A alguns se'ls farà molt llarg.