SONDEIG DEL GESOP

Sondeig: Els espanyols reclamen eleccions si no hi ha Pressupostos

Un 78,6% dels consultats demanen anar a les urnes si no s'aproven els comptes

Un 82,7% reclama la sortida del PP del Govern, igual que la meitat dels que van recolzar Rajoy

zentauroepp42597239 madrid   21 03 18  sesion de control al gobierno en el congr180321091936

zentauroepp42597239 madrid 21 03 18 sesion de control al gobierno en el congr180321091936 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Eleccions si no hi ha pressupostos. Aquest és el missatge clar que llança l'última enquesta del GESOP. Si el PP no aconsegueix convèncer el PNB, un 78,6% dels consultats reclamen una convocatòria electoral immediata, cosa que defensen fins i tot dos de cada tres votants populars. El desencant entre els que van recolzar Mariano Rajoy el 2016 és clarament palpable, com demostra que gairebé la meitat d'ells consideren que Espanya necessita un canvi de partit de Govern. Un relleu que reivindiquen de forma aclaparadora els electors d'altres formacions.

Encara que el PNB havia dit que no avalaria els comptes fins que no s'aixequés el 155 a Catalunya, la decisió de no haver fet esmena a la totalitat als números de Cristóbal Montoro obre la porta a l'aprovació. Si no fos així, un 64,5% dels populars demanarien anar a les urnes. Cosa que subscriuen també un 92,9% dels catalans, quan es compleixen sis mesos de l'aplicació de l'article 155.

Uns nous comicis que no pintarien bé per al PP, al qual un 82,7% dels sondejats volen fora del Govern. El més sorprenent no és que això sigui un clam entre els que fa dos anys van preferir altres opcions, sinó la gran divisió existent entre els que van posar la papereta de Rajoy al sobre aquell 26-J: els que defensen que segueixi en el càrrec només guanyen per un punt (47,7%) els que volen un inquilí d'un altre partit a la Moncloa (46,7%). 

Catalunya, la comunitat més crítica

A l'hora de posar nota a Rajoy, el president espanyol suspèn amb claredat en el termòmetre del GESOP. Un 64,5% dels consultats consideren dolenta o molt dolenta l'actuació del Govern i tan sols un 14,4% l'aproven. Encara que la percepció de l'economia espanyola segueix sent negativa (un 55% així la contempla), és la millor nota en aquest àmbit registrada en els sondejos de GESOP des que va esclatar la crisi. Tot al contrari del que passa amb la valoració de la situació política, que detecta el nivell més alt de preocupació en els últims quatre anys: un 81% la perfila amb pessimisme.

Notícies relacionades

Catalunya és la comunitat autònoma més crítica amb l'Executiu. No tan sols és la que més reprova la seva gestió (86,5% de retrets), sinó que també lidera les crítiques tant a la situació econòmica a Espanya (66,4%) i com a la política (88,4%). La principal preocupació aquí és la resolució del conflicte català (cosa que destaquen el 59,4% de la mostra), mentre que a la resta de comunitats consideren que els dos assumptes que haurien de ser prioritaris són la precarietat laboral i la lluita contra la corrupció. En aquest últim punt, els votants del PP confien moltíssim més en Ciutadans que no pas en els populars: un 44,4% veuen la formació taronja com la millor manera de posar-li límits, mentre que tan sols un 18,7% creu que des de la seu del carrer Génova pugui sortir la solució.

Ni l'acord per la quota basca ha aconseguit fer-li guanyar al PP gaires simpaties al País Basc, on tres de cada quatre consultats valoren negativament aquest Govern. La seva Galícia natal és on Rajoy aconsegueix més adhesions, a pesar que segueix suspenent l'examen (55% en contra) i tan sols l'aproven dos de cada 10.