el futur d'euskadi

Els bisbes d'Euskadi demanen "perdó" per les seves "complicitats" amb ETA

Els prelats, també de Navarra i Baiona, subscriuen una declaració en què reiteren la seva solidaritat amb les víctimes del terrorisme i demanen a la vegada atendre les peticions dels familiars dels presos

rjulve11811653 pa1  palencia  21 11 09   el prelado espa ol jos  ignacio mu180420171300

rjulve11811653 pa1 palencia 21 11 09 el prelado espa ol jos ignacio mu180420171300 / BRAGIMO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els bisbes de Navarra, el País Basc Baiona han subscrit una declaració conjunta en què demanen "sincerament perdó" per les seves "complicitats, ambigüitats i omissions" davant el terrorisme d'ETA.

"Al llarg de tots aquests anys, molts dels homes i dones que conformen l'Església han donat el millor de si mateixos en aquesta tasca, alguns de forma heroica. Però som conscients que també hi ha hagut entre nosaltres complicitats, ambigüitats, omissions per les quals demanem sincerament perdó", han assenyalat.

Una "desitjada" dissolució

D'altra banda, els bisbes també consideren que la "desitjada" dissolució d'ETA hauria de ser aprofitada per tothom i demanen atendre les peticions dels familiars dels presos. "Pensem en l'oportunitat d'atendre les peticions dels familiars dels presos immersos en diverses necessitats humanitàries. També és important que el retorn dels excarcerats als seus llocs d'origen es realitzi de forma que les víctimes del terrorisme no se sentin humiliades", asseguren.

El text ha sigut subscrit per Francisco Pérez, arquebisbe de Pamplona i bisbe de Tudela; Mario Iceta, bisbe de Bilbao; José Ignacio Munilla, bisbe de Sant Sebastià; Juan Carlos Elizalde, bisbe de Vitòria; Juan Antonio Aznárez, bisbe auxiliar de Pamplona, i Marc Aillet, bisbe de Baiona.

Al text, els prelats asseguren que són conscients que estan cridats a viure en una actitud permanent de conversió, servint humilment a la veritat i acollint aquelles persones que desitgen emprendre un camí nou.

"L'Església catòlica present en les diòcesis de Pamplona-Tudela, Bilbao, Vitòria i Sant Sebastià i Baiona valora el tarannà positiu de la Declaració sobre el dany causat de la banda terrorista ETA, després de 60 anys d'història de mort i de patiment. Desitgem de tot cor que la salutació bíblica "pau a vosaltres" s'arreli en la nostra terra per sempre", afirmen.

A més, reiteren la seva solidaritat de forma "especial" amb totes les víctimes de la violència i amb els seus familiars i d'una manera especial amb aquells víctimes d'atemptats que encara no han pogut ser aclarits i que pateixen el patiment afegit de la impunitat.

"Dany espiritual i social"

"A més de l'immens i prolongat patiment infligit per la violència, el nostre poble ha patit un dany espiritual i social incalculable, provocat per les ideologies totalitàries i idolàtriques que van alimentar el fenomen terrorista", asseguren.

Notícies relacionades

Així, subratllen que la societat ha d'afrontar el repte de la reconstrucció moral i de la reconciliació i que l'Església vol contribuir a aquesta tasca conscient que la reconstrucció moral està en íntima connexió amb els valors evangèlics.

Per a aquesta reconciliació, apunten que només des de la humilitat es pot construir la pau en la justícia. "La verdadera reconciliació només és possible si existeix un autèntic penediment i una sincera petició de perdó; a més d'una disposició real a reparar el mal causat en la mesura del possible", afegeixen.

Temes:

ETA Terrorisme