A 15 dies de la seva dissolució

ETA demana perdó pel dolor causat a les seves víctimes

"Volem mostrar respecte als morts, els ferits i les víctimes", subratlla la banda en un comunicat en què admet la seva "responsabilitat directa"

Nou comunicat de la banda terrorista: ’Res de tot això s’hauria d’haver produït mai’ / periodico

1
Es llegeix en minuts

La banda terrorista ETA, que es dissoldrà oficialment el primer cap de setmana de maig -dissolució que ja va avançar EL PERIÓDICO el 2 d'abril, ha demanat perdó pel dany causat a les seves víctimes en un comunicat que aquest divendres publica el diari Gara. La banda també expressa el seu compromís amb la "superació i no repetició" del conflicte.

En el comunicat, ETA admet que en aquestes dècades de terrorisme "s'ha patit molt", un "patiment desmesurat" i reconeix la seva "responsabilitat directa" en aquest dolor. "No s'hauriar d'haver produït mai ni prolongar-se en el temps". "Som conscients que en aquest llarg període hem provocat molt dolor, inclosos molts danys que no tenen solució. Volem mostrar respecte als morts, els ferits i les víctimes que han causat les accions d'ETA, en la mesura que han resultat damnificats pel conflicte. Ho sentim de veritat".

"Demanem perdó a les famílies"

El comunicat fa menció especial a aquelles víctimes que, afirma ETA, "no tenien una participació directa en el conflicte, tant a Euskal Herria com fora" i que van patir, afegeix "les conseqüències d'errors o decisions errònies". "Sabem que la nostra actuació ha perjudicat ciutadans i ciutadanes sense cap responsabilitat. També hem provocat greus danys que no tenen marxa enrere. A aquestes persones i als seus familiars els demanem perdó. Aquestes paraules no solucionaran el que ha passat, ni mitigaran tant dolor. Ho diem amb respecte, sense voler tornar a provocar cap aflicció". 

"Ningú pot canviar el passat, però una de les coses més perjudicials que es podria fer ara seria intentar desfigurar-lo o amagar determinats episodis. Reconeguem tots la responsabilitat contreta i el mal causat. Tot i no tenir ni el mateix punt de vista ni els mateixos sentiments, tots hauríem de reconèixer, amb respecte, el patiment dels altres. Això és el que vol expressar ETA".

Aposta per la reconciliació

Notícies relacionades

La banda també al·ludeix al paper de "les forces de l'Estat i autonomistes" en el conflicte, a qui atribueix "accions totalment injustes, malgrat utilitzar la disfressa de la llei".

La banda defensa el seu compromís amb la reconciliació, "una de les tasques que s'han de portar a terme a Euskal Herria" i apel·la a la necessitat de "tancar ferides i construir garanties perquè aquest patiment no es torni a produir". En aquest sentit, aposta per una "solució democràtica al conflicte polític".