CONCLAVE A SEVILLA

Rajoy intenta evitar les polèmiques i centrar-se en els atacs a Rivera

Cifuentes i Puigdemont enterboleixen una convenció pensada per exalçar el líder del PP i carregar contra Cs

Els conservadors denuncien la nul·la experiència de Govern dels taronges i el risc d'apostar per ells

undefined42820728 graf8021  sevilla  07 04 2018   el presidente del gobierno  180407151648

undefined42820728 graf8021 sevilla 07 04 2018 el presidente del gobierno 180407151648 / Julio Munoz

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles / Pilar Santos

Les convencions nacionals del PP acostumen a ser una gran sessió d’autoajuda en què Mariano Rajoy (president del partit des de fa 14 anys) esperona els dirigents per defensar el seu ideari i vendre els seus èxits polítics i econòmics. En aquesta que s’està celebrant a Sevilla, els problemes de credibilitat de Cristina Cifuentes i la decisió de la justícia alemanya de no entregar Carles Puigdemont pel delicte de rebel·lió han alterat tots els plans i el cap de l’Executiu ha tingut menys temps del desitjat per animar els seus companys de files davant l’altra gran preocupació que els treu el son: Albert Rivera i l’auge de Ciutadans. De fet, aquest conclave va ser dissenyat per Nadal, en plena ressaca pel nefast resultat que van obtenir els de la gavina en les eleccions catalanes, on els taronges van exhibir múscul electoral i van confirmar que s’erigien en seriosos competidors en el centre-dreta.

Els conservadors segueixen en la difícil tasca de marcar distàncies amb Cs malgrat que els necessiten per aprovar els Pressupostos i també per mantenir Cifuentes a Madrid. Quina paradoxa. S’havia treballat durant mesos als despatxos de Génova per preparar un macroesdeveniment en què maltractar Rivera i exalçar el lideratge de Rajoy (ara que es torna a parla tant de la seva successió, mal que li pesi). I el resultat ha sigut una cita on tot gira al voltant de la crisi de Cifuentes i el seu màster i la capacitat que té el cap de Ciutadans, de qui depèn en realitat l’Executiu madrileny en minoria, de tombar la presidenta regional, que té més que minada la seva capacitat de convèncer. I això que, per ara, reté el suport del partit, que està fent un esforç per seguir parlant públicament de «confiança».

‘ADAMISME’ DE RIVERA

Malgrat tot, Rajoy es va voler cenyir a un aquí es ve al que es ve i va donar exemple. Va intentar fer aquella delicada feina de criticar Ciutadans de forma contundent, però sense citar-los. El cap del Govern va assegurar que el PP està en forma «per a les municipals, autonòmiques i europees del 2019 i que demostraran que els sondejos s’han tornat a equivocar amb Ciutadans. «Es quedaran amb un pam de nas, com sempre, i tornarem a guanyar», va dir.  

Rajoy va participar en un acte de Noves Generacions del PP i va dedicar part de la seva intervenció a comparar el seu partit amb els taronges, dels quals va destacar que no compten amb una implantació territorial com la del seu PP, que disposa de representació en els més de 8.000 municipis d’Espanya, i que tampoc té experiència de govern i no ha demostrat encara si sap o no prendre decisions. 

LES «PILOTETES» DE SANTAMARÍA

«N’hi ha que creuen que tot s’arregla amb un discurs o amb un tuit», va afegir. També va retreure l’afany de Rivera d’arrogar-se triomfs (sembla que «amb ells comença el món») i li va aconsellar que es prengui «seriosament» el PP.

També va dedicar algunes paraules a Ciutadans (i també sense ni tan sols esmentar-los) la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. La número dos de l’Executiu va admetre que «la novetat sempre agrada». Però tot seguit va avisar que, de vegades, aquest «jersei nou» que estrenes «al cap de  cinc minuts és ple de pilotetes». Ser nou, semblar fresc «no és suficient», va assegurar.

La preocupació per la fortalesa de Ciutadans que assenyalen les enquestes es va comprovar en la taula rodona dels presidents autonòmics –en què va participar Cifuentes, per cert, després de rebre una ovació de part de l’auditori posat dempeus–. José Antonio Monago, líder dels populars a Extremadura, va avisar del risc d’apostar per un «cotxe sense conductor» i sense rodatge, en referència a la poca experiència de Cs, i Juan Jesús Vivas, president de Ceuta, va subratllar que l’única «taula de salvació» a Espanya és el PP i no els nouvinguts.

Més mesurada amb els atacs a Rivera va ser Cifuentes, per raons òbvies: el seu futur en aquests moments de crisi que viu depèn tant de Rajoy com del cap de Ciutadans. Sense l’aval de Rivera no ocuparia el principal despatx de la Puerta del Sol. Tan conscient és que ahir va acabar acceptant la comissió d’investigació sobre el seu propi màster que exigeixen els taronges. 

COSPEDAL, MAILLO I L’ALZINA

Un altre dels discursos de la convenció en què més voluntat es va posar per arengar el PP a sortir amb esperit guanyador a la batalla amb Cs va ser el de María Dolores de Cospedal. La secretària general va reconèixer que els populars fallen de vegades a l’hora de connectar amb la societat quan els valors no són l’element que més es valora a les urnes, però va reclamar als seus que segueixin defensant amb orgull el seu ideari i també els seus (Cifuentes) quan rebin atacs. 

Notícies relacionades

Per visualitzar aquesta idea es va triar una alzina com a símbol de la reunió dels populars. Quan va presentar el logo de la convenció, el coordinador general, Fernando Martínez-Maillo, va explicar que és una espècie que «aguanta situacions difícils». En un any es veurà fins a quin punt.