BARÒMETRE DEL CIS

CIS: Cs consolida la seva empenta i ja és tercer al superar Podem

Els taronges obtindrien el 20,7% dels vots enfront del 19% dels morats, que tot i així corregeixen la seva tendència a la baixa

Populars i socialistes cauen però segueixen al capdavant, mentre que la dreta augmenta la distància sobre l'esquerra

zentauroepp41732172 madrid  22 01 2018  politica   albert rivera e ines arrimada180122130220

zentauroepp41732172 madrid 22 01 2018 politica albert rivera e ines arrimada180122130220

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Cada tres mesos, des de fa mig any, Ciutadans puja tres punts. El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) va publicar ahir el seu últim baròmetre, que confirma la tendència marcada pels seus dos estudis anteriors, amb alguna significativa diferència. El partit taronja continua trencant el seu sostre previ, fins a situar-se en una intenció de vot del 20,7%, i arrabassa pel camí la tercera posició a Podem. Els morats, tot i així, corregeixen la seva caiguda: amb una estimació del 19%, milloren en mig punt el seu anterior resultat. El PP i el PSOE continuen al capdavant, però menys. La seva intenció de vot és ara del 26,3% i el 23,1%, respectivament.  

Portat a terme entre el 2 i el 14 de gener, amb gairebé 2.500 entrevistes, és el primer sondeig de l’organisme públic després de les eleccions catalanes del 21 de desembre, en què la formació taronja va ser la més votada (25,35%).

Ciutadans confirma la seva empenta a cavall de la crisi territorial, que també està provocant que es dissipin les expectatives dels partits d’esquerra. Al juliol, el bloc format pel PSOE i Podem obtenia el 45,2% dels vots, gairebé dos punts més que la suma del PP i Ciutadans, que es quedava en un 43,3%. La situació es va invertir al novembre, quan el CIS va publicar el seu anterior baròmetre, després del referèndum de l’1-O. Socialistes i morats van arribar llavors al 42,7%, gairebé tres punts menys que conservadors i taronges, amb el 45,5%. Ara la diferència és més acusada: PP i Ciutadans sumen el 47%, gairebé cinc punts més que el PSOE i Podem, que es queden en el 42,1%.

Els partits de Mariano Rajoy i Pedro Sánchez mantenen evolucions similars. A la baixa. Si l’estimació de vot del PP era al novembre del 28%, ara és del 26,3%, molt lluny dels seus resultats en les últimes generals, el 2016, quan va obtenir el 33,03% dels sufragis. El PSOE també ha caigut per segona vegada consecutiva, a l’obtenir ara un 23,1%, enfront del 24,2% de fa tres mesos. L’evolució dona a entendre que l’èxit de Sánchez pel seu èpic retorn al lideratge del seu partit al maig ha desaparegut. Tot i així, els socialistes continuen estant per sobre del 22,66% que van obtenir en els comicis de fa dos anys.

En un sentit contrari, Podem torna a créixer, després d’uns mesos de declivi, principalment a causa de la seva posició en el debat independentista. La seva estimació és del 19%, mig punt més que al novembre. Aquesta diferència, no obstant, no impedeix que hagi caigut un lloc davant de Cs, que creix molt més. Al juliol, les expectatives dels taronges eren del 14,5%. Al novembre, del 17,5%. Ara són del 20,7%.

Hi ha una dada tan o més rellevant. En intenció directa, que és la resposta espontània dels consultats sense tenir en compte més factors (com el record de vot, l’estimació dels líders, la confiança que susciten i l’opinió sobre la situació actual, entre altres), Cs ocupa la segona plaça, amb el 15,7%, per darrere del PSOE (15,9%) però per davant del PP (15,5%).

A Catalunya, mentrestant, En Comú Podem tornaria a guanyar les generals, amb un 3,7% dels sufragis (dues dècimes més que al novembre), davant el 3,4% d’ERC i el 2% del PDECat. Republicans i postconvergents també veuen créixer les seves expectatives. Fa tres mesos, la seva intenció de vot era del 2,7% i l’1,6%. 

El PP i la llista més votada

Al PP van subratllar que continuen sent el partit «preferit», però el coordinador, Fernando Martínez-Maillo, va fer dos anuncis que demostren que encara estan més preocupats per Cs després d’aquest CIS, informa Pilar Santos. Per una banda, Maillo va recuperar la idea que ha de governar la llista més votada en les municipals i autonòmiques del 2019 (pel temor de les aliances que pugui fer l’oposició en contra seu) i, per l’altra, va assegurar que el PP recuperarà la iniciativa legislativa aprofitant les idees que surtin en les convencions sectorials. Un exemple és l’ampliació dels delictes penats amb presó permanent revisable.

Notícies relacionades

El PSOE va assenyalar que ja només el separen tres punts del PP davant els set de fa un any, i Inés Arrimadas va assegurar que Ciutadans ja és una clara «alternativa» davant els populars. Pablo Iglesias va preferir destacar la poca diferència entre les quatre primeres forces, i va assegurar a Twitter que quan arribi el moment «pot guanyar qualsevol».

El baròmetre mostra que la preocupació per la independència de Catalunya es desinfla i ja es col·loca en el cinquè lloc dels problemes espanyols.