La fiscalia alemanya demana tramitar l'extradició de Puigdemont

L'acusació pública recolza l'entrega de l'expresident per rebel·lió i malversació

La decisió del tribunal de Schleswig-Holstein podria trigar fins a tres mesos

zentauroepp42760538 epa2364 schleswig alemania 03 04 2018 la primera fisca180403132206 / JENS SCHLUETER

zentauroepp42760538 epa2364  schleswig  alemania   03 04 2018   la primera fisca180403132206
rjulve42679922 a car drives past the prison  justizvollzugsanstalt   jva  o180327140141

/

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Males notícies per a Carles Puigdemont. La fiscalia alemanya de Schleswig-Holstein va sol·licitar ahir a l’Audiència Territorial d’aquest land que tramiti l’extradició a Espanya de l’expresident de la Generalitat. En el seu escrit, el fiscal general avala punt per punt les tesis del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, considerant lícits els càrrecs pels delictes rebel·lió i malversació de fons públics.

Tenint en compte la gravetat dels delictes que pesen contra Puigdemont, la fiscalia alemanya també defensa que el líder de Junts per Catalunya segueixi «per ara» a la presó davant el «risc de fuga» que ja va percebre la jutge de Neumünster. «Hem arribat a la conclusió que aquesta és una sol·licitud d’extradició vàlida, que s’espera l’execució d’un procediment d’extradició i que el risc de fuga ofereix un motiu per a la detenció», diu el document de la judicatura alemanya. La devolució de l’expresident de la Generalitat a Espanya per rebel·lió podria comportar fins a 30 anys de presó.

No obstant, la declaració de la fiscalia de Schleswig-Holstein no suposa una decisió final sobre la situació de Puigdemont a Alemanya, que queda ara en mans de l’Audiència Territorial d’aquest estat federat, i que es pot dilatar entre dos i tres mesos. El procés perquè el tribunal estudiï si els delictes que el jutge Llarena imputa a Puigdemont es corresponen amb els del codi penal alemany i permeten la seva entrega a Espanya pot durar entre 10 i 60 dies, però la legislació contempla una pròrroga de 30 dies més en casos excepcionals. En qualsevol cas, en dos o tres dies l’Audiència sí que haurà de confirmar si manté a la presó el líder de JxCat.

Cas excepcional

L’advocat de Puigdemont no es va mostrar sorprès per la declaració de la fiscalia alemanya. «El que hauria sigut notícia era que haguessin demanat el contrari», va assenyalar Jaume Alonso-Cuevillas en declaracions a RAC-1. La defensa de l’expresident també va remarcar que «la rellevància, el component polític i la vulneració de drets fonamentals que s’han produït al país d’origen» fan que aquest sigui un «cas excepcional».

Advertències policials

Així, els advocats de Puigdemont ja han emprès accions legals contra la petició d’arrest i contra la sol·licitud d’entrega a la justícia espanyola. Però segons la fiscalia alemanya, l’acusació contra l’expresident se sustenta en el fet que la celebració del referèndum unilateral de l’1-O va ser permesa pel Govern, malgrat les advertències policials que podria desencadenar episodis violents.

El 28 de març passat el flamant nou advocat de Puigdemont, l’exjutge alemany Wolfgang Schomburg, va reclamar la intervenció del Govern federal presidit per la cancellera Angela Merkel per evitar l’extradició de l’expresident a la justícia espanyola.

Notícies relacionades

En una entrevista concedida al Süddeutsche Zeitung, Schomburg va remarcar que les acusacions traçades pel jutge Llarena són «insostenibles» a causa de «l’absència de violència o amenaça de l’ús de violència» per part del Govern, i va advertir que portaria el cas davant el Tribunal Constitucional alemany si l’Audiència no deixa Puigdemont en llibertat. El Constitucional té la potestat de deixar temporalment sense efecte la sentència de l’Audiència mentre estudia el cas.

10 dies a la presó

Detingut des del 25 de març passat quan viatjava en cotxe des de Finlàndia fins a Bèlgica, Puigdemont fa 10 dies que és en presó preventiva al centre penitenciari de Neumünster, al nord d’Alemanya. Malgrat que la cancellera Merkel s’ha alineat amb el seu principal aliat al sud d’Europa, Mariano Rajoy, al·legant que l’arrest de l’expresident català és un assumpte merament jurídic, els partits d’esquerra a l’oposició (Die Linke i Els Verds) han demanat des d’una comissió al Bundestag fins a la intermediació de la Unió Europea. La decisió, no obstant, està en mans dels tribunals.