Zoido replica a Guardiola: "Assetjar els no independentistes és violència"

El ministre de l'Interior contesta al tècnic, que va qualificar d'"injust" comparar el procés amb la 'kale borroka'

El PSC acumula més de mig centenar d'atacs a seus i dirigents en els últims mesos

zentauroepp41759846 madrid  24 01 18  politica  juan ignacio zoido  ministro de 180124095113

zentauroepp41759846 madrid 24 01 18 politica juan ignacio zoido ministro de 180124095113

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els ministres de l’Interior no solen polemitzar amb els entrenadors de futbol per qüestions polítiques, però Juan Ignacio Zoido va sentir ahir la necessitat de replicar a Pep Guardiola. Un dia abans, l’entrenador del Manchester City va considerar «una gran injustícia» les comparacions entre el procés i ETA i la kale borroka. Zoido va evitar vincular el moviment per la independència de Catalunya amb el terrorisme etarra, però va argumentar que l’«assetjament» als que no combreguen amb aquesta causa constitueix «violència». «Intentar imposar un projecte excloent a la meitat de la població tant si vols com si no vols no és democràtic –va dir Zoido–. Assetjar jutges, periodistes, policies i tothom qui no combregui amb l’independentisme és violència. Com ho és intentar pressionar jutges i fiscals i enfrontar-se amb la policia».

Divendres, Guardiola, una de les figures més destacades de l’independentisme, va dedicar a l’anàlisi de l’actualitat catalana bona part de la seva roda de premsa prèvia al partit entre el Manchester City i l’Everton. «Quan diuen que som generadors de violència s’equivoquen de ple. Pots estar-hi d’acord o no, ja sabem que les idees són de cadascú i també els jutges poden fer la seva feina, però crec que és una gran injustícia que ens comparin amb ETA o amb la kale borroka», va dir el tècnic lluint el llaç groc pel qual va ser multat amb 22.500 euros per la federació anglesa de futbol.

Aquell mateix dia, el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, sí que va comparar els Comitès de Defensa de la República (CDR) amb la violència urbana associada a ETA. Segons el seu parer, aquests organismes suposen el «germen de la kale borroka».

«No ens intimidaran», va assenyalar  ahir l’homòleg d’Ábalos al PSC, Salvador Illa. En els últims mesos, els socialistes catalans han comptabilitzat més de mig centenar d’atacs a les seves seus (amb missatges com «Fora de Catalunya», «Puta Espanya» i «Espanyols maricons»), així com insults i agressions a dirigents i quadros del partit. Entre ells, el primer secretari, Miquel Iceta, i la portaveu del PSC al Congrés, Meritxell Batet. 

També han sigut increpats el líder a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; els alcaldes de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i de Mataró, David Bote; la líder a Girona, Sílvia Paneque, així com el diputat al Parlament Carles Castillo. Altres, com ara Enric Roig, líder socialista a Tortosa, han patit atacs als seus domicilis i feines.

Crida al «respecte»

Notícies relacionades

«Fem una crida a un clima de respecte i demanem que tothom s’expressi i es manifesti respectant l’ordre públic i la convivència», va dir Illa a Europa Press. «La nostra rotunda condemna. La violència no és mai la resposta ni és el camí. Tot el suport i la solidaritat amb els nostres companys i companyes del PSC», va tuitejar Pedro Sán-chez sobre aquest assumpte. 

Els socialistes catalans van intentar en l’últim ple del Parlament tira endavant una resolució de condemna dels «actes vandàlics i violents» portats a terme durant els últims mesos. La proposta va ser rebutjada per la majoria independentista a la Cambra, formada per Junts per Catalunya, ERC i la CUP, que es van imposar als vots a favor de Ciutadans, el PSC, Catalunya En Comú-Podem i el PP.