CAUSA PER REBEL·LIÓ

El jutge Llarena rebutja donar permís a Sànchez per anar al ple

Sosté que la llista de JxCat incloïa més diputats sense els riscos que presenta l'expresident de l'ANC

El ministeri públic entén que el risc de reiteració delictiva augmenta amb l'acord de Govern

zentauroepp42332501 files  in this file photo taken on october 06  2017 catalan 180306102613

zentauroepp42332501 files in this file photo taken on october 06 2017 catalan 180306102613 / JAVIER SORIANO

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena no ha esgotat el termini. Ni tan sols ha esperat que les acusacions que exerceixen Vox i l'advocacia de l'Estat li contestessin. Després de rebre l'escrit fiscal, el magistrat ha dictat una resolució en què denega la llibertat a l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez i també el permís per assistir al ple del Parlament de dilluns.

Argumenta que la llista de Junts per Catalunya compta amb més diputats que poden ser investits president, en què no s'aprecia el risc de reiteració delictiva que se li atribueix a Sànchez. En el seu cas subratlla que els delictes que se li atribueixen es van desplegar precisament des d'actuacions legislatives i executives “clarament il·legals, i desatenent de manera flagrant els controls constitucionals, judicials i institucionals disposats al nostre ordenament jurídic, i això es va fer en aplicació d'una tàctica que no ha sigut exclosa i segueix recolzant-se”.

El jutge explica que els indicis de delicte contra Sànchez s'han anat consolidant, així com la seva participació en un concert de voluntats per aconseguir la república de Catalunya. Explica que, encara que els encausats no haguessin buscat un desafiament violent, a partir del 20 de setembre (data del setge a la Conselleria d'Economia) “es devien representar que les seves mobilitzacions introduïen la probabilitat d'aquest desenllaç. I si acceptant el pronòstic, van persistir en la seva intenció d'instrumentalitzar aquell comportament col·lectiu, la seva responsabilitat inclouria la intencional utilització de la violència en la consecució dels seus fins secessionistes que s'analitza en aquest procés”.

El Suprem destaca que és “intolerable, socialment i jurídicament, que es pugui aconseguir la secessió (de Catalunya) des de vies de fet que, sense suport constitucional i legal, trenquen inexorablement la convivència social, familiar i personal de tots i cada un dels membres de la comunitat”.

Reiteració delictiva

“La investigació mostra que els partícips en el delicte es van concertar per perseverar en la seva tàctica”, assenyala la resolució, que subratlla a més la recent integració de Sànchez en una candidatura electoral “que s'ha oposat, expressament i permanentment, a abordar qualsevol gestió política que no sigui la d'implementar la república que van declarar”.

“Com que els fets la reiteració dels quals es tem afecten valors constitucionals que tenen una projecció directa en els drets subjectius de tota la població, la seva protecció en l'eventualitat de conflicte amb altres drets resulta preponderant respecte a la llibertat de l'encausat i del dret de sufragi passiu que li correspon”, explica la resolució.

Un altre candidat a president

Assenyala que Sànchez ja va concórrer privat de llibertat al procés electoral, encara que “no oferia per als seus electors el lideratge que ara reclama”. Afegeix que la candidatura presenta altres integrants “tots ells amb el mateix nombre de suports en els electors en què no s'aprecien els riscos col·lectius que tracten de conjurar-se”. I el jutge també assenyala que el diputat pot participar en les decisions parlamentàries mitjançant la delegació del seu vot.

Pel que fa al permís específic per assistir al ple convocat per debatre la seva investidura, el magistrat explica que encara que la Constitució reconeix el dret a participar en els assumptes públics directament o per mitjà de representants lliurement elegits en eleccions, aquests drets es poden limitar per la possibilitat de posar "en risc facultats de més rellevància i més necessitades de protecció”.

Precedent

Igual que feia la fiscalia, el magistrat explica que el cas del terrorista Juan Carlos Yoldi, a qui es va donar permís per assistir a un ple del Parlament navarrès, no és equiparable al cas de Sànchez. En terrorisme el risc de reiteració delictiva no augmenta per l'obtenció d'un majoritari suport parlamentari a la seva candidatura, només s'havia de conjurar el risc de fuga.

En el cas de Sànchez, la presó provisional no resideix en raons d'ordre públic, sinó en el risc de reiteració delictiva. El jutge ressalta que una conducció vigilada no aporta la contenció precisa per a un trasllat segur, “menys encara en qui ha fet servir el seu lideratge per desbordar i sobrepassar la força que un Estat democràtic pot aplicar per a l'observança de la llei”. Per això concedir-li permís només suposa "afavorir la reiteració delictiva que tracta de conjurar-se".

Tots els fiscals

La Fiscalia del Tribunal Suprem també s'oposava a concedir-li el permís pel risc de reiteració delictiva existent, sobretot, destacava, després del pacte de govern aconseguit ahir per Junts per Catalunya i ERC.

Notícies relacionades

Per fixar el seu criteri, el fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, fent ús de les seves facultats estatutàries, va traslladar la petició de Sànchez a tots els fiscals de Sala Penal del Tribunal Suprem i no només els quatre adscrits a la causa. La conclusió va ser que s'ha de rebutjar la llibertat per la gravetat del delicte de rebel·lió o sedició investigat i del qual "s'han reunit noves i importants evidències sobre la concurrència de violència i d'altres elements del tipus penal" que són directament imputables al número dos de Junts per Catalunya.

Pel que fa al permís, el fiscal s'hi oposa perquè té un caràcter extraordinari i excepcional, dirigit especialment a la salvaguarda del contingut essencial del dret a la vida familiar en situacions puntuals i no a l'exercici de qualsevol altre dret que resulti incompatible amb la situació de presó i la naturalesa del delicte que l'hagués motivat.