CAUSA PER REBEL·LIÓ

El Suprem complica la investidura de Sànchez

El jutge Llarena dona al fiscal i a les acusacions fins dimarts per pronunciar-se sobre la seva llibertat i la de Forn i Cuixart

El Constitucional rebutja excarcerar l'expresident de l'ANC per deixar sense contingut el seu recurs d'empara

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Quan es proposa com a candidat a presidir la Generalitat una persona que és a la presó, les possibilitats per ser elegit no només passen pel suport que pugui rebre al Parlament; també depenen del jutge que el manté a la presó. Per això les opcions del líder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez per ser elegit el pròxim president català estan en mans del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que aquest dimecres ha concedit un termini de cinc dies a fiscalia, Vox i Advocacia de l'Estat perquè es pronunciïn sobre la seva última petició de llibertat i les presentades en el mateix sentit per l'exconseller d'Interior Joaquim Forn i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart

Ni la de Forn ni la de Cuixart presenten més urgència que la de no ser a la presó més temps de l'imprescindible, ja que cap té escó al Parlament, però la de Sànchez -que no ha arribat fins aquest mateix dimecres a l'alt tribunal- sol·licitava expressament la llibertat provisional "o, en l'improbable cas de no accedir a aquesta petició, se li atorguin permisos extraordinaris per poder assistir a l'acte d'investidura previst per al dia 12".

És aquest dilluns quan s'acaba el termini perquè es pronunciïn les acusacions, de manera que si l'esgoten, el magistrat no es pronunciarà abans. A més, fins ara la fiscalia sempre s'ha oposat a l'excarceració, fins i tot per a permisos puntuals amb què assistir al Parlament. Vox, per la seva banda, ja ha anunciat que s'oposarà que Sánchez quedi en llibertat.

La defensa del candidat a president, exercida per l'advocat Jordi Pina, sosté que el jutge s'ha de pronunciar sobre el permís per assistir al Parlament de forma independent, i per això ha presentat aquest mateix dimecres un altre escrit davant el Suprem per sol·licitar a Llarena que el deixi anar al ple de la seva investidura. I que, en qualsevol cas, resolgui la incògnita abans de dilluns.

Precedents complicats

Les anteriors resolucions del jutge Llarena deixen poc marge per pensar que pugui acordar l'excarceració de Sànchez o concedir-li un permís per assistir al ple d'investidura, la convocatòria del qual, en qualsevol cas, sempre pot ser endarrerida per la Mesa del Parlament, de majoria independentista, si el Suprem no es pronuncia abans de la prevista actualment, a les 10 hores del dia 12. El jutge ja li va negar el permís per participar en actes electorals durant la campanya del 21-D, en què l'expresident de l'ANC figurava com a número dos de les llistes de Junts per Catalunya, i també va rebutjar excarcerar-lo per assistir als plens del Parlament.

Notícies relacionades

En tots les ordres dictades fins ara l'argument per mantenir Sánchez a la presó ha sigut el mateix: el risc de reiteració delictiva davant el poder de mobilització social demostrada per l'imputat en la causa que se segueix en l'alt tribunal pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació. Aquesta hipotètica reiteració també s'aplica als altres presos: l'exvicepresident Oriol Junqueras, Forn i Cuixart.

Revés del TC

Per la seva part, el ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat per unanimitat deixar-lo en llibertat mentre resol el recurs d'empara que va interposar contra la decisió de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela d'enviar-lo a la presó el 16 d'octubre passat. L'alt tribunal sosté que aixecar la presó suposaria deixar sense efecte la mateixa impugnació, de manera que és reiterada jurisprudència constitucional no pronunciar-se sobre presons preventives, i li recorda que ara està pres no per ordre de la magistrada, sinó per decisió del magistrat Llarena, les resolucions del qual no ha recorregut davant seu. Sànchez havia informat el Constitucional de la seva designació com a candidat a presidir la Generalitat per tornar a insistir en la posada en llibertat.