CAUSA PER REBEL·LIÓ

El Constitucional rebutja excarcerar Sànchez

Descarta aixecar cautelarment la presó com va plantejar el candidat a president per poder assistir al Parlament

El recurs d'empara, admès a tràmit el 6 de febrer, segueix la seva tramitació

zentauroepp42332501 files  in this file photo taken on october 06  2017 catalan 180306102613

zentauroepp42332501 files in this file photo taken on october 06 2017 catalan 180306102613 / JAVIER SORIANO

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El ple del Tribunal Constitucional té clar que no deixarà sense donar resposta a temps a qualsevol situació que se li plantegi en relació amb el procés. En la seva reunió d'aquest dimecres ha rebutjat per unanimitat la petició de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez per ser excarcerat mentre es resol el recurs d'empara contra el seu manteniment a la presó. 

En una interlocutòria explica que és reiterada jurisprudència constitucional no acordar la suspensió de les mesures privatives de llibertat, encara que afectin de manera directa el dret fonamental a la llibertat personal, perquè això deixaria sense contingut el recurs d'empara interposat contra aquesta mateixa mesura.

Els magistrats han valorat que l'actual situació de presó provisional respon a les decisions adoptades pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, però aquestes no han sigut recorregudes en empara, ja que el que impugnava Sánchez és l'ordre d'ingrés a la presó que el 16 d'octubre va acordar la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela.

El candidat a presidir la Generalitat de Catalunya havia insistit aquest dimarts en la mesura de suspensió que plantejava en el seu recurs d'empara. En aquesta impugnació, admesa a tràmit el 5 de febrer, plantejava que se'l deixés sortir de la presó mentre resolia el recurs d'empara presentat contra aquesta mateixa mesura. 

En el seu escrit, presentat simultàniament juntament amb un altre davant el Tribunal Suprem, per sol·licitar al mateix Llarena la seva excarceració, Sànchez plantejava la nova circumstància que s'havia produït: la seva designació com a candidat a presidir la Generalitat i la convocatòria del ple del Parlament per a la investidura dilluns que ve, dia 12. 

Respecte a aquestes circumstàncies sobrevingudes a què es refereix Sànchez al seu escrit, el Constitucional recorda que es poden “fer valer en la via judicial ordinària”.

Nou candidat

Notícies relacionades

La nova designació de candidat és el que va portar el ple de l'alt tribunal a posposar aquest dimarts la seva decisió sobre l'admissió o rebuig del recurs del Govern de Mariano Rajoy contra la investidura del llavors candidat, l'expresident Carles Puigdemont.

El tribunal va decidir demanar a les parts que es pronunciïn sobre si la impugnació ha perdut el seu objecte, a l'haver-hi un nou candidat, i havia de decaure. D'aquesta manera s'evitaria trencar la unanimitat que el Constitucional ha mantingut durant tots els seus pronunciaments relatius a la independència unilateral de Catalunya.